NOS Nieuws

Volkskrant door het stof om plagiaat

Een stagiair van de Volkskrant heeft de afgelopen maanden in verschillende artikelen plagiaat gepleegd. De stagiair-verslaggever schreef passages over uit kranten uit binnen- en buitenland, zoals NRC Handelsblad en The Guardian.

Het is niet duidelijk om hoeveel artikelen het gaat. Hoofdredacteur Philippe Remarque gaat uit van ongeveer twintig stukken, maar hij zegt dat het onderzoek naar het plagiaat nog loopt. Op de website van de Volkskrant zijn vijf artikelen direct aan de naam van de stagiair gelinkt.

In een geval heeft de stagiair volgens Remarque een interview "bij elkaar geknipt en geplakt". Het gaat om een interview met Drazen Erdemovic, die is veroordeeld voor de massamoord in Srebrenica. In de krant stond dat het telefonisch was gevoerd. Maar de teksten kwamen uit een toneelstuk, een boek en verklaringen van Erdemovic bij het Joegoslavië-tribunaal.

Hij heeft iedereen perfect om de tuin geleid.

Philippe Remarque, hoofdredacteur Volkskrant

Remarque biedt de lezers van de Volkskrant en de kranten die door de stagiair gebruikt zijn voor zijn plagiaat excuses aan. Hij zegt dat hij onvoldoende heeft opgelet "toen een jonge stagiair opvallend goed en veel bleek te kunnen schrijven". "Ik ben verbijsterd door dit bedrog", aldus Remarque. "We slaan ons voor het hoofd dat we dit hebben laten gebeuren." Volgens de hoofdredacteur heeft de jonge redacteur iedereen "perfect om de tuin geleid".

De betrokken stagiair-verslaggever is weg bij de Volkskrant. Volgens Remarque heeft hij spijt van wat hij heeft gedaan.

KNAW

De plagiaatpleger schreef ook enkele stukken voor NRC Handelsblad en Trouw. Twee jaar geleden won hij de KNAW-onderwijsprijs voor zijn vwo-profielwerkstuk over de genocide in Bosnië.

De wetenschapsacademie gaat het werkstuk vooralsnog niet tegen het licht houden. Wel wordt contact opgenomen met de voormalige school van de man, omdat die verantwoordelijk is voor eventuele schendingen van de "wetenschappelijke integriteit". Ook worden scholen verplicht om een plagiaatcheck te doen als ze een profielwerkstuk voor de KNAW-onderwijsprijs willen indienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl