8 november zijn er verkiezingen in Myanmar
NOS Nieuws

VN-rapporteur heeft twijfels over verkiezingen in Myanmar

De VN-mensenrechtenrapporteur voor Myanmar twijfelt of de verkiezingen in dat land over ruim een week eerlijk zullen verlopen. Volgens rapporteur Yanghee Lee mogen 60 kandidaten, voornamelijk moslims, niet meedoen in het verder overwegend boeddhistische Myanmar.

Ook zijn zo'n 760.000 mensen die bij vorige verkiezingen wel mochten stemmen, uitgesloten. Het gaat voornamelijk om mensen van Chinese en Indiase afkomst. Ook de grote Rohingya-minderheid is uitgesloten van de stembusgang.

Lee vindt ook de beperkingen van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergaderen zorgelijk. Ook het extreme geweld dat de politie tegen demonstranten gebruikt, brengt de verkiezingen in gevaar, denkt Lee.

Hervormingen

Myanmar is het oneens met de beweringen van de VN-rapporteur en zegt dat Lee's rapport vol staat met "foute, verdraaide en misleidende beschuldigingen".

Vier jaar geleden zette de militaire junta van Myanmar democratische hervormingen in. De verkiezingen van 8 november moeten de eerste, vrije verkiezingen in 25 jaar tijd worden in het Aziatische land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl