Ajacied Joël Veltman ziet hoe de bal via zijn been in het het Ajax-doel rolt

Feyenoord in de laatste minuut langs Ajax

Feyenoord heeft de achtste finales van het KNVB-bekertoernooi bereikt door Ajax met 1-0 te verslaan. Pas in de 95ste minuut viel de beslissing toen de ongelukkige Joël Veltman in eigen doel schoot.

De ambiance vooraf in de kolkende Kuip was adembenemend. Vuurwerk, hartstochtelijk gezang, een immens spandoek dat over de tribunes werd uitgevouwen; alles werd in het werk gesteld om de bezoekers te imponeren.

Dat lukte van geen kant: aan de hand van de opnieuw uitstekend spelende Riechedly Bazoer domineerde Ajax voor rust. De Amsterdammers maakten echter, zodra het zestienmetergebied in zicht kwam, continu verkeerde keuzes.

Eerste kans

Pas na een half uur viel de eerste kans te noteren. Viktor Fischer werd knap vrijgespeeld, maar de Deen stuitte op zijn oude clubgenoot Kenneth Vermeer. Even later moest de Feyenoord-doelman gestrekt naar de hoek bij een schot van Amin Younes.

In de tweede helft nam Feyenoord de regie over. Ook de Rotterdammers blonken niet uit in het creëren van kansen, maar een kwartier voor tijd had Simon Gustafson moeten scoren. De Zweed schoot echter oog in oog met doelman Diederik Boer knullig naast en over.

In het laatste kwartier maakten de emoties zich meester van de spelers en liep elke overtreding uit op een opstootje. De Kuip maakte zich op voor nog een half uur strijd, maar in de 94ste minuut sloeg het noodlot toe voor Joël Veltman. De Ajax-verdediger tikte de bal, onder druk van Dirk Kuijt, in het eigen doel.

Wat volgde was een explosie van Rotterdams geluk. De club die zo hunkert naar succes, boekte pas zijn tweede overwinning in de laatste 23 Klassiekers. Sinds 2006 was het alleen in 2012 een keer gelukt, toen John Guidetti de lieveling van het publiek werd met drie treffers.

Ajacied Joël Veltman ziet liggend hoe de bal via zijn been in het Ajax-doel rolt