NOS NieuwsAangepast

Moord op betoger schokt Mexico

Mexicanen zijn veel geweld gewend van de drugsbendes in het land. Maar een vrouw die wordt neergeschoten voor de deur van het gouverneurspaleis van de staat Chihuahua, zorgt zelfs in Mexico voor ophef.

"Als ze me willen vermoorden, laat ze het dan hier doen, om de regering te schande te zetten." Marisela Escobedo (52) demonstreerde tegenover het paleis van de gouverneur tegen de Mexicaanse justitie. Die liet de vriend van haar 16-jarige dochter Rubi gewoon lopen, terwijl hij bekend had dat hij Rubi had vermoord.

Juist in het protest tegen de Mexicaanse justitie vond ook Escobedo de dood. Zelfs op de stoep bij het gezag ben je in Mexico je leven niet zeker. Afgelopen donderdagavond schoot een onbekende drie kogels door haar hoofd. Precies voor de ingang van het gouverneursgebouw. Ondanks alle bewaking die er in die straat aanwezig was, kon de dader ontkomen.

Verontwaardiging

De verontwaardiging in Mexico is groot en beelden van de moord maakten die verontwaardiging alleen maar groter. Te zien is dat de schutter een witte Volkswagen uitstapt, Escobedo achtervolgt en in koelen bloede neerschiet. 20 seconden nadat hij is uitgestapt, zit hij weer in de wagen.

Dat was kennelijk nog niet voldoende. Zaterdag, op de dag van haar begrafenis, werd ook nog eens het bedrijf van haar vriend in brand gestoken. De broer van haar vriend werd ontvoerd en dood teruggevonden.

Wellicht is het protest van Escobedo was te luid geweest, naar de smaak van de drugsbendes. Ze zat lange tijd actief achter de moordenaar van haar dochter aan. Maar dat werd niet gepikt en Escobedo ontving doodsbedreiging na doodsbedreiging.

Drugsgeweld

De gouverneur van Chihuahua zegt vervuld te zijn van verontwaardiging. Niet alleen over de dood van de vrouw, ook over het vrijlaten van haar dochters moordenaar. "Hij heeft bekend. Hij heeft zelfs de plek gewezen waar het lichaam van Rubi gevonden kon worden."

Rubi werd twee jaar geleden doodgeschoten in de noordelijke stad Ciudad Juarez, een stad die wordt geteisterd door drugsgeweld. Alleen al dit jaar werden er 3000 mensen vermoord.

Escobedo's protest heeft misschien toch nog enige zin gehad. Chihuahua's gouverneur heeft opdracht gegeven de rechters die Rubi's moordenaar vrijspraken, te ontslaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl