Een B-52 bommenwerper, die binnenkort door de nieuwe bommenwerpers vervangen zal worden.
NOS Nieuws

80 miljard naar Amerikaanse vliegtuigbouwer voor bouw stealthvliegtuigen

Tachtig miljard euro krijgt het Amerikaanse defensieconcern Northrop Grumman voor het bouwen van 100 nieuwe bommenwerpers. De Amerikaanse luchtmacht verkoos Northrop boven concurrerende vliegtuigbouwers Boeing en Lockheed Martin.

De nieuwe bommenwerpers kunnen zowel conventionele als nucleaire bommen vervoeren. Verder zullen de vliegtuigen worden voorzien van de stealth-technologie, die de bommenwerpers voor vijanden minder zichtbaar maakt. Naar verwachting zijn de vliegtuigen in 2025 klaar voor gebruik.

De toestellen moeten een deel van de oude B-52 en B-1 bommenwerpers gaan vervangen. Dat moest al in 2010 gebeuren, maar toen waren de nieuwe bommenwerpers nog te duur.

De Verenigde Staten zal een militaire macht blijven, tot ver in de toekomst

De Amerikaanse Minister van Defensie Ash Carter

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter is het vliegtuig een duidelijk signaal naar de rest van de wereld: "Het maakt het glashelder dat de Verenigde Staten een militaire macht zal blijven, tot ver in de toekomst".

De bestelling van bommenwerpers pakt meteen goed uit voor Northrop: de aandelenkoers steeg met zes procent. Voor Boeing en McAleese is het mislopen van de opdracht een grote teleurstelling. Zij kunnen eventueel nog in beroep gaan tegen de beslissing. Het is niet bekend of zij van deze mogelijkheid gebruik zullen maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl