Een kindsoldaat in Zuid-Sudan

Gruweldaden Zuid-Sudanese militairen tijdens burgeroorlog

Eenheden van het Zuid-Sudanese leger hebben tijdens de burgeroorlog in het land gruweldaden begaan. Dat zegt de Afrikaanse Unie die onderzoek deed naar de burgeroorlog die eind 2013 uitbrak.

De onafhankelijke onderzoekers ontdekten massagraven en kregen van getuigen te horen dat gevangenen werden gemarteld, dat ze mensenvlees moesten eten of in vuur moesten springen.

Geruchten

De militairen kwamen in opdracht van president Kiir in actie na berichten dat vice-president Machar een staatsgreep wilde plegen. Een deel van het leger zou de kant hebben gekozen van Machar. In de hoofdstad Juba werden tijdens klopjachten op rebellen honderden muiters gedood.

Doodseskaders die zich 'Red de President' noemden, gingen volgens de onderzoekers van deur tot deur, en als ze het idee hadden dat iemand de opstand steunde, werd hij ter plekke doodgeschoten. Anderen werden meegenomen en buiten de stad gefusilleerd.

De Afrikaanse Unie zegt dat uit niets is gebleken dat vice-president Machar een staatsgreep wilde plegen.

De burgeroorlog eindigde in augustus toen de strijdende partijen onder grote druk van het buitenland een vredesakkoord sloten. Toch worden er nog dagelijks gevechten gemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl