Hans Kraay sr. neemt een penalty tijdens Feyenoord-Ajax in 1964
NOS Voetbal

'Feyenoord-Ajax in 1964, dat was droomvoetbal'

Vanavond is het Feyenoord-Ajax in de beker. Vraag oud-spelers Eddy Pieters Graafland en Bennie Muller naar hun meest gedenkwaardige klassieker in De Kuip en het antwoord is eenduidig: die van 29 november 1964.

Pieters Graafland verdedigde die dag het doel van Feyenoord en Muller stond in de verdediging bij Ajax. Het werd een sensationele wedstrijd, die de Rotterdammers met 9-4 wonnen.

Eddy en Bennie, opwarmen voor Feyenoord-Ajax

"Het publiek stond op de banken. On-ge-loof-lijk", haalt Pieters Graafland herinneringen op. "Droomvoetbal, van beide kanten. Klaas Nuninga zei na afloop dat het net zo goed andersom had kunnen zijn. Haha."

Muller wil zich die dag liever niet meer voor de geest halen. "Weet je dat we daar ook een keer met 5-0 hebben gewonnen?"

Weemoed

De twee oud-rivalen kunnen elkaar wel waarderen. "Ik kan me geen slechte wedstrijd van hem herinneren", zegt Pieters Graafland over Muller. En Muller over Pieters Graafland: "Hij was heel goed, echt. Een van de vijf beste keepers die Nederland heeft gehad."

Met weemoed denken ze terug aan de jaren 60. "Wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord waren altijd een feest", vertelt Muller, die ruim 340 duels voor Ajax speelde. "Supporters kunnen nu niet eens bij elkaar op de tribune zitten. Dat vind ik heel erg."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"In onze tijd waren Feyenoorders en Ajacieden gewoon vrienden, bij het Nederlands elftal. Coentje (Moulijn, red.) was mijn beste vriend, Cor van der Gijp was een vriend. In het buitenland gingen we gezamenlijk op stap."

Pieters Graafland had ook vrienden aan beide kanten, voornamelijk omdat hij voor beide clubs is uitgekomen. In 1958 maakte hij als eerste de overstap van Ajax naar Feyenoord.

Bennie Muller moet een tackle van Wim van Hanegem ontwijken

Beoordeling

Terug naar het heden. Wat vinden ze van Ajax en Feyenoord? Pieters Graafland: "Feyenoord maakt een goede kans op de titel. Ze zijn erg gelukkig, met ballen die net van richting veranderen enzo."

Ook Muller schaalt de Rotterdammers hoog in. "Ze doen het wel aardig, niet slecht hoor. Dirk Kuijt is een hele goeie kracht. Een knokker, hij is kracht voor je elftal."

En Ajax dan? "Wij knokten voor elkaar, deze jongens doen dat niet zo", zegt Muller. "Ze zijn niet helemaal bezig om een wedstrijd te winnen, terwijl er heel veel kwaliteit in het elftal zit."

"Ajax speelt niet goed op dit moment", vindt ook Pieters Graafland. "Te verdedigend. De bal moet gelijk naar voren. Je wilt toch doelpunten maken?"

Eddy Pieters Graafland bij een kopbal van Johan Cruijff

Feyenoord of Ajax?

Volgende week zondag is er nog een Feyenoord-Ajax in De Kuip. Dan voor de competitie. Wat gaat het worden? Pieters Graafland resoluut: "Feyenoord wint ze allebei."

En Muller: "Ik denk dat Ajax beide wedstrijden wel wint, ondanks Kuijt. Maar ik ben geen waarzegger hè."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl