De treinen worden weggesleept door een locomotief van de Duitse spoorwegen
NOS Nieuws

Topoverleg binnen PvdA over Mansveld afgerond

De PvdA-top heeft op het ministerie van Sociale Zaken topoverleg gehad over de positie van staatssecretaris Mansveld. Wat het overleg heeft opgeleverd, is niet duidelijk. Mansveld, die er zelf ook bij was, kreeg vandaag harde kritiek van de Fyra-enquêtecommissie.

Ze zou de Kamer onjuist hebben geïnformeerd. PvdA-leider Samsom wilde voor het overleg niet ingaan op vragen over Mansveld.

Nakijken

PvdA-woordvoerder Hoogland constateert dat bij de Fyra bijna alles wat mis kon gaan, is misgegaan en dat de reiziger het nakijken had. Hij benadrukt dat veel partijen fouten hebben gemaakt en hij noemt de informatie aan de Kamer "gebrekkig".

Coalitiegenoot VVD vindt het schokkend dat zowel de NS als opeenvolgende kabinetten veel steken heeft laten vallen. Volgens Kamerlid De Boer laat het rapport aan duidelijkheid niets te wensen over en is het belang van reiziger en belastingbetaler niet goed gediend.

Gele kaarten

De SP vindt het hele Fyra-project één groot fiasco, voor de treinreizigers, de politiek en de schatkist. Kamerlid Smaling zegt dat Mansveld "wel erg veel gele kaarten verzamelt en dat je daar niet eeuwig mee in het veld kunt blijven lopen". Hij wil de reactie van Mansveld afwachten, maar als hij in haar schoenen stond, zou hij heel moeilijk vinden om door te gaan.

Volgens de SP toont de gang van zaken rond de Fyra het falliet van de marktwerking op het spoor.

Ontdaan

CDA-woordvoerder Van Helvert is "ontdaan" van de conclusies van de commissie. Hij wil Mansveld eerst de kans op een weerwoord op de "pittige aantijgingen" geven en daarna wil hij snel met haar in debat.

Ook D66 heeft nog geen eindoordeel over de staatssecretaris. "Het is een heel kritisch rapport over veel bewindspersonen en ook over Mansveld; ik vind het netjes haar reactie af te wachten", zegt Kamerlid Van Veldhoven.

Sieren

De PVV vindt dat het Mansveld zou sieren als ze uit zichzelf opstapt. "Ik zie haar dit niet overleven", zei Kamerlid madlener.

Volgens ChristenUnie-voorman Slob laat het rapport van de commissie zien dat bij zowel de NS als de overheid het belang van de reiziger niet centraal stond.

Aangeklungeld

GroenLinks zegt dat "opeenvolgende bewindspersonen en NS- en KLM-bobo's maar wat hebben aangeklungeld". Volgens Kamerlid Van Tongeren is tegen beter weten in voor een vorm van marktwerking op het spoor gekozen en moest tegen elke prijs een hogesnelheidslijn door NS en KLM worden geëxploiteerd.

Het resultaat is een regelrechte financiële catastrofe, vindt GroenLinks.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl