Medewerkers van Isla op de trappen van de rechtbank
NOS Nieuws

Curaçao vreest sluiting raffinaderij na beslaglegging

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Meer dan duizend werknemers van olieraffinaderij Isla op Curaçao hebben in Willemstad gedemonstreerd tegen de milieubeweging van het eiland, die beslag heeft laten leggen op aandelen van de raffinaderij. Isla moet de beweging een dwangsom van 38 miljoen euro betalen. Het personeel vindt dat onacceptabel en wordt daarin gesteund door een groot deel van de Curaçaose bevolking.

De milieubeweging is verwikkeld in een juridisch conflict met Isla. Twee stichtingen hebben in 2010 bij de rechter bedongen dat de raffinaderij niet meer zwaveldioxide mag uitstoten dan andere vervuilers op het eiland. Volgens de Isla-exploitant, het Venezolaanse staatsbedrijf PDVSA, gebeurt dat ook niet. Maar nieuwe berekeningen van TNO wijzen uit dat de raffinaderij in 2013 bijna anderhalf keer zoveel zwaveldioxide heeft uitgestoten als toegestaan.

Een eerdere berekening van een door de rechter aangestelde deskundige toonde het tegenovergestelde aan: de raffinaderij is volgens die berekening binnen de normen gebleven. Maar volgens de milieubeweging heeft de deskundige fouten gemaakt. Isla zegt juist dat de TNO-berekening niet klopt.

Weigering

De milieubeweging probeerde vorige week met het TNO-rapport in de hand de opgelegde dwangsom van 75 miljoen gulden (38 miljoen euro) te innen. Isla weigerde te betalen. Daarop heeft de milieubeweging beslag laten leggen op de aandelen van de olieraffinaderij en op een aantal rekeningen van toeleveringsbedrijven van de oliegigant.

Het beslag treft ook de nationale water- en stroomleverancier en de brandstofdistributeur van Curaçao. Dat zijn allebei staatsbedrijven. In een kort geding probeert Isla het beslag op te heffen. Maandag kreeg de raffinaderij steun van de overheid; die vroeg de rechter om als belanghebbende toe te worden gevoegd aan de eisende partij, Isla.

Medewerkers van Isla demonstreren tegen de rechtszaak

Het is zeer ongebruikelijk dat de overheid zich mengt in een lopende rechtszaak. De landsadvocaat betoogt dat de beslagen op de rekening van de staatsbedrijven zullen leiden tot totale chaos op het eiland. De overheid is bang dat er binnenkort geen water, stroom en brandstof meer te krijgen is. Daarvoor is namelijk een werkende raffinaderij nodig.

Tot dusver heeft exploitant PDVSA zich niet openlijk met de rechtszaak bemoeid en ook gisteren wilde de advocaat van Isla het Curaçaose doemscenario niet bevestigen.

Kanker

De bijna duizend demonstranten op het Wilhelminaplein in Willemstad vertrouwen het niet. Ze lieten hun steun zien aan alle betrokken partijen en richtten zich tegen de milieubeweging en 25 procederende bewoners, die wonen onder de rook van de raffinaderij. Hun wordt verweten uit te zijn op het geld. Twee van hen zijn inmiddels overleden aan kanker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl