Bussemaker wil onderzoek doen naar sociale effecten van extra huiswerkbegeleiding
NOS Nieuws

Bussemaker laat sociale ongelijkheid onderwijs onderzoeken

"Als je niet uitkijkt vindt het echte onderwijs in de schaduw plaats en zijn gewone scholen er alleen nog maar voor de kansarmen", zegt minister Bussemaker. Ze laat daarom onderzoek doen naar de sociale effecten van privaat onderwijs en huiswerkbegeleiding.

Kinderen van hoogopgeleide ouders hebben meer kans op extra begeleiding en oefenen buiten de les. Leerlingen van wie de ouders particuliere huiswerkbegeleiding niet kunnen betalen dreigen volgens Bussemaker daardoor verder achterop te raken.

De verheffingsmachine die het onderwijs was wordt bedreigd

Jet Bussemaker, minister van Onderwijs

In een interview met Trouw zegt Bussemaker dat ze wil weten of de kansen van kinderen van ouders die betalen voor extra onderwijs verschillen van kinderen die daar geen toegang toe hebben.

"Ik laat onderzoek doen naar de sociale effecten van onderwijs waarvoor extra financiële bijdragen worden gevraagd, zoals huiswerkbegeleiding, privéscholen of university colleges", aldus de minister.

Discussie

Volgens Bussemaker komen kinderen uit verschillende sociale milieus elkaar nauwelijks tegen. "Scholen scheiden vaker de laagste schoolsoorten van de hogere. Scholen doen dat met beste bedoelingen, maar een soepele overgang komt mogelijk in het gedrang."

Bussemaker geeft geen oplossingen voor de problemen die ze schetst. Eerst moet daar volgens haar beter onderzoek naar worden gedaan. Ook moeten scholen problemen zelf herkennen.

"Het werkt niet om veranderingen van bovenaf op te leggen. Maar ik wil wel graag de discussie aangaan", zegt de PvdA-minister.

Verbod

Bussemaker wil private huiswerkbegeleiding niet verbieden. "Wel denk ik dat het voor degenen die dat niet van huis uit meekrijgen, van groot belang is dat we faciliteiten creëren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl