Van deze meelwormen worden hamburgers en schnitzels gemaakt.
NOS Nieuws

Insectenkwekers vrezen EU-eisen voedselveiligheid

Nederlandse kwekers van meelwormen, krekels, sprinkhanen en andere insecten kijken vandaag een beetje angstig richting Brussel. In het Europees Parlement komt een nieuwe wet aan de orde. Als die wordt aangenomen - en de kans daarop is groot - leidt dat tot hoge kosten en veel administratief gedoe, zegt de branche. Een aantal kleine kwekers zou zelfs failliet kunnen gaan.

Brancheorganisatie FNLI waarschuwt dat bij aanname van de herziene Europese 'novel food'-wet, verduurzaming en innovatie van de sector om zeep worden geholpen.

Terwijl de kwekers naar eigen zeggen zo goed bezig zijn. Immers, over een aantal decennia zijn we op de wereld met 9 miljard mensen. Er zal dan te weinig vlees beschikbaar zijn om alle monden te voeden. "Met insecten kunnen we dat gat goed opvullen", zegt Heidi de Bruin van Proti-Farm in Ermelo. "Insecten bieden mensen namelijk een hoge voedingswaarde. Daarbij zijn insecten veilig en belast het kweken van insecten het milieu veel minder dan de productie van vlees."

Al jaren worden er in ons land producten gemaakt waarin insecten zijn verwerkt. Volgens de sector stijgt de verkoop, maar exacte cijfers zijn er niet.

De Europese Unie heeft de productie van voedsel met insecten steeds toegestaan en aangemoedigd, maar de EU wil nu dat de kwekers bewijzen dat de producten voldoen aan alle veiligheidseisen. Daarvoor is veel onderzoek nodig. Ze krijgen er 24 maanden voor. "Een kostbare en vooral doelloze onderneming, waar voor de kleinere, innovatieve bedrijven die zich vooral op deze markt begeven, geen beginnen aan is", zegt de FNLI.

Snoepgoed

Insecten worden inmiddels verwerkt in speciale hamburgers, schnitzels, balletjes, pasta en snoepgoed. Zo verkoopt supermarkt Albert Heijn deze week lolly's met daarin een krekel en meelwormen, speciaal voor Halloween.

Jumbo kondigde eerder dit jaar met veel tamtam aan dat het insectenburgers zou gaan verkopen. Deze liggen in een aantal filialen. De keten wil niet zeggen hoe de verkoop verloopt.

  • NOS
    Er zijn twee soorten insectenlolly's: met meelworm en met krekels
  • NOS
    De lolly's worden verkocht in de aanloop naar Halloween

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl