President Ouattara van Ivoorkust bij de stembus, samen met zijn vrouw Dominique
NOS Nieuws

President Ivoorkust wint verkiezingen met overmacht

Met bijna 84 procent van de stemmen heeft Alassane Ouattara zich verzekerd van een tweede vijfjarige termijn als president van Ivoorkust. Ouattara's belangrijkste tegenkandidaat Pascal Affi N'Guessan wist slechts 9 procent van de kiezers achter zich te krijgen.

De opkomst bij de presidentsverkiezingen bleef steken op 54 procent, de vorige keer was de opkomst 80 procent. De oppositie is diep verdeeld. Een andere oppositieleider had opgeroepen tot een boycot.

Inmiddels heeft N'Guessan zijn nederlaag erkend.

Onlusten

Nadat Ouattara in 2010 voor de eerste keer de presidentsverkiezingen had gewonnen, weigerde de toenmalige president Laurent Gbagbo plaats te maken. Bij de onlusten die daarna uitbraken, verloren duizenden Ivorianen het leven.

Uiteindelijk kon Ouattara in 2011 de plek van zijn voorganger innemen. Hij wist de rust in het land te herstellen, en richt zich nu op de versterking van de economie van Ivoorkust. Volgens zijn tegenstanders is de president er tot dusver niet in geslaagd om de armoede in het land aan te pakken

De oppositie beschuldigt de autoriteiten van grootschalige fraude. Maar waarnemers hebben verklaard dat de stembusgang vreedzaam en transparant is verlopen.

Strafhof

Oud-president Gbagbo werd in 2011 gearresteerd en uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij moet terechtstaan wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Gbagbo wacht zijn proces af in de gevangenis in Scheveningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl