Nederlandse biologische eieren zijn populair.
NOS Nieuws

Verkoop duurzaam voedsel fors gestegen

Consumenten hebben in 2014 18 procent meer duurzaam voedsel gekocht dan in het jaar ervoor. Het marktaandeel van dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel steeg van 6 naar 7 procent. Het gaat om zeker 2,6 miljard euro, waarvan ruim 1,1 miljard euro biologische producten.

Eén en ander blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2014, die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Vooral in de horeca, in zorginstellingen en in bedrijfskantines (de professionele markt) werd meer duurzaam voedsel gebruikt; daar was de stijging 74 procent. Ook in supermarkten en speciaalzaken zet de groei van de afgelopen jaren gestaag door.

"Dat duurzaam voedsel de toekomst heeft, blijkt wel uit de forse groeicijfers", reageert Dijksma. "Mensen zijn steeds meer bereid geld uit te geven aan een duurzaam en eerlijk product. Dat is goed nieuws voor het milieu en dierenwelzijn. Maar zeker ook voor alle voedselproducenten die willen verduurzamen."

Koffie

Er werden vooral meer duurzame koffie (+52 procent), eieren (+40 procent) en zuivel en drank (+30 procent) verkocht. De sectoren vlees (0 procent) en vis (- 4 procent) deden niet mee aan de popularisering. Dit komt volgens het ministerie onder meer doordat er sowieso minder is uitgegeven aan vis en vlees. Ook is er minder vis met een keurmerk gevangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl