De koning tijdens zijn toespraak
NOS Nieuws

Koning spreekt Chinese bestuurders toe over mensenrechten

Koning Willem-Alexander heeft in een toespraak op een prestigieuze Chinese bestuursopleiding expliciet gesproken over het belang van mensenrechten en onafhankelijke rechtbanken. Op een academie waar hogere ambtenaren en de top van het bedrijfsleven worden gevormd, stelde hij dat China en Nederland in gesprek moeten blijven over mensenrechten.

"We kunnen over dit onderwerp van mening verschillen, maar vrienden moeten geen onderwerpen vermijden waarover ze het niet altijd eens zijn", zei de koning.

Hij wees erop dat rechten van burgers en vrijheid zijn verankerd in de Nederlandse grondwet en dat respect voor rechtsinstellingen een wezenlijk onderdeel is van de Nederlandse bestuurscultuur.

Koning doceert over mensenrechten

Onafhankelijke rechtbanken en onafhankelijke inspecties "zijn de garantie dat mensen eerlijk en in overeenstemming met de wet worden behandeld. Dat mensenrechten worden gerespecteerd en dat ambtenaren hun integriteit behouden".

Verder benoemde de koning het feit dat er in Nederland naar wordt gestreefd om alle belangen te wegen en zoveel mogelijk samen te brengen. Beslissingen duren daardoor veel langer dan de Chinezen gewend zijn, erkende Willem-Alexander. "Maar de tijd die je kwijt bent aan overleg wordt meer dan goed gemaakt in stabiliteit en duurzaamheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl