NOS Nieuws

Bedrijven VS mogen persoonsgegevens aan overheid geven

De Amerikaanse senaat heeft een wet aangenomen die het voor bedrijven mogelijk maakt om informatie over personen door te spelen aan de federale overheid. Daarmee moet de veiligheid op internet worden vergroot. Er is zes jaar over deze zogenoemde Cybersecurity Information Sharing Act gesteggeld.

Volgens de indieners is de wet nodig om grootschalige digitale aanvallen tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld vorig jaar op filmproducent Sony Pictures naar aanleiding van de film The Interview, een komedie over een complot tegen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

Maar critici zijn bang dat de privacy van burgers in het geding is, omdat bedrijven gegevens over hun klanten nu mogen doorspelen aan overheidsinstanties zoals de geheime dienst NSA. Ze betwijfelen of de wet effectief is, terwijl de overheid veel meer mogelijkheden krijgt om mensen in de gaten te houden. Klokkenluider Edward Snowden neemt het de senatoren die hebben voorgestemd op Twitter zeer kwalijk dat ze de wet hebben gesteund.

Ook actiegroepen maken zich zorgen over de ondoorzichtigheid waartoe de wet volgens hen leidt. Bedrijven zijn niet verplicht om hun beveiligingsproblemen te melden. Veel organisaties waren juist altijd terughoudend met het geven van informatie daarover aan de overheid, omdat dat kan leiden tot grote economische of reputatieschade.

Veel Amerikanen hebben direct of indirect te maken met de gevolgen van internetcriminaliteit, bijvoorbeeld doordat internetwinkels, zorgverzekeraars of ziekenhuizen die hun gegevens hebben worden gehackt. Dit jaar was de instantie waar de personeelsgegevens worden bewaard van alle 21 miljoen Amerikanen in overheidsdienst doelwit van een aanval. De VS verdenkt China ervan daarachter te zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl