Goud voor Amerikaanse turnsters, Nederland laatste in WK-finale

  • ANP
    Lieke Wevers en coach Vincent Wevers tijdens de WK-finale
  • ANP
    Sanne Wevers scoorde in de finale het beste op balk

De Amerikaanse turnsters hebben voor de derde keer op rij (en voor de vijfde keer in zeven WK's) de wereldtitel in de landenwedstrijd veroverd. Nederland eindigde net als in de kwalificatie op de achtste plaats.

De Amerikaanse turnsters hadden een straatlengte voorsprong op China (net als vorig jaar tweede): 181,338 om 176,164 punten. Grote uitblinkster in de Amerikaanse formatie was Simone Biles. De regerend wereldkampioene op de meerkamp, balk en vloer kwam in de landenfinale uit op sprong, balk en vloer en was op al die toestellen de beste. Gabrielle Douglas zette de hoogste score neer op brug.

Ten koste van Rusland (kampioen in 2010, zilver in 2011 en brons in 2014) won Groot-Brittannië het brons. Dankzij haar achtste plaats op sprong (het laatste Britse toestel) bracht Elissa Downie het Britse publiek in extase.

Samenvatting landenfinale turnen vrouwen

Alleen in 2001 beter

Nederland stond na twee onderdelen nog zesde, zakte daarna naar acht, deed het nog wel prima op zijn laatste toestel (balk),maar het gat met nummer zeven Italië was al te groot. Uiteindelijk bleek Nederland op vloer, sprong en brug de achtste score te hebben neergezet en op balk de vierde score.

Alleen in 2001 deed Nederland het beter op een WK. De ploeg met Gabriëlla Wammes, Renske Endel en Verona van de Leur eindigde als vijfde.

Voor de ploeg van nu, met Eythora Thorsdottir, Mara Titarsolej, Lisa Top, Tisha Volleman, Lieke Wevers en Sanne Wevers, was het hoofddoel natuurlijk al bereikt. Afgelopen zaterdag plaatsten de turndames zich voor de Olympische Spelen in Rio.

Lisa Top: blij dat ik dit niet in de kwalificatie deed

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl