NOS Nieuws

Nog altijd geen groeispurt voor Twitter

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het is Twitter opnieuw niet gelukt om veel nieuwe gebruikers aan te trekken. In de afgelopen drie maanden kwamen er slechts 3 miljoen mensen bij. Daarmee komt het totale aantal uit op 307 miljoen. Wall Street reageerde teleurgesteld, het aandeel staat flink in het rood.

Rekenen we gebruikers die alleen via sms tweets ontvangen mee (deze methode is populair in landen als India en Brazilië), dan heeft Twitter 320 miljoen gebruikers en kwamen er 4 miljoen nieuwe leden bij.

Het is Twitter wel gelukt om meer omzet te draaien en hoger uit te komen dan van tevoren was voorspeld. Het bedrijf verdiende tussen juli en september 569 miljoen dollar, een groei van 58 procent in vergelijking met vorig jaar. De voorspellingen lagen vooraf op tussen de 545 en 560 miljoen dollar.

Problematische gebruikersgroei

Twitter kampt al tijden met een stokkende gebruikersgroei. Al een paar jaar komt het aantal rond de 300 miljoen uit, veel meer komt er niet bij.

Dat moet de komende tijd gaan veranderen. Begin oktober werd Twitter-medeoprichter Jack Dorsey aangesteld als permanent topman. Dit moet hem mandaat geven om grote veranderingen door te voeren.

Volgens Twitter moet er overigens niet te veel gefocust worden op het aantal maandelijkse gebruikers. Het platform stelt dat het totale aantal mensen dat tweets op internet leest veel belangrijker is. Dat zijn er volgens Twitter ongeveer een miljard per maand.

Moments

Kort na zijn benoeming kondigde Twitter de grootste verandering ooit aan: Moments. Dit is een nieuwe tabje waar twitterberichten zijn verzameld op onderwerp, zoals sport-evenementen en nieuwsverhalen, op dit moment alleen beschikbaar voor Amerikaanse gebruikers. Op deze manier hoopt Twitter meer gebruikers te trekken die niet zoveel met de bekende tijdlijn hebben, maar wel graag willen worden bijgepraat over wat er speelt.

Moments wordt in de kwartaalcijfers nog niet genoemd. Daarnaast bestaat het pas net, dus de impact van de nieuwe functie is waarschijnlijk vrij klein. Aan het einde van het jaar komt daar meer duidelijkheid over.

140 tekens ter discussie

Daarnaast is Dorsey druk met het reorganiseren van Twitter. Onlangs ontsloeg hij 336 medewerkers (van de ruim 4000). Daarnaast gaat het gerucht dat Twitter nadenkt om gebruikers op een bepaalde manier meer ruimte te bieden dan de bekende 140 tekens. Hoe snel dat concreet wordt, is onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl