NOS Schaatsen

Mulder 'gelooft niet zo' in nieuwe startprocedure

Hoe langzamer de starter, des te langzamer de eindtijd van de schaatser. Dat is de bewering van oud-schaatser Beorn Nijenhuis, maar sprinter Michel Mulder "kan daar niet zo veel mee".

Juist een race van Mulder dient als voorbeeld in de discussie. Twee jaar geleden pakte hij in Sotsji olympisch goud op de 500 meter. Over twee races was het verschil met Jan Smeekens slechts twaalfduizendste seconde, twee keer was de starter bij Smeekens langzamer.

Zou dat invloed hebben gehad? Mulder met een glimlach: "Het gaat om hele kleine verschillen, maar ik wil daar niet meteen de starter de schuld van geven."

"Nee, ik geloof daar niet zo in. Ik ben wel benieuwd hoe dat is onderzocht, want ik heb in mijn carrière zes, zeven keer een opening van 9,5 gereden en dat was altijd op grote toernooien. Je gaat mij niet vertellen dat dat misschien een 9,3 was."

Michel Mulder schiet uit de startblokken

Bij de mannen zou een langzamere start 5 procent schelen en bij de vrouwen zelfs 27 procent. "Dat zou betekenen dat Sang-hwa Lee, die 10,1 doet over 100 meter, zelfs 9,5 kan rijden", zegt Mulder. "Die zou dan met mij mee kunnen op de opening. Nee, ik kan er niet zo veel mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl