NOS Nieuws

Kamer wil af van belastingvoordeel koningspaar

De Tweede Kamer wil dat de belastingvoordelen van koning Willem-Alexander, Máxima en prinses Beatrix geschrapt worden. Regeringspartij PvdA maakt zich al langer sterk voor het opheffen van de fiscale vrijstelling van de Oranjes.

Op dit moment wordt het koningspaar vrijgesteld voor delen van hun vermogen "die bij de uitoefening van de functie van belang zijn".

SP-Kamerlid Van Raak diende samen met D66-leider Pechtold en PvdA-Kamerlid Recourt een motie in om die regeling te schrappen. Een meerderheid in de Kamer is daarmee akkoord.

Het kabinet wil eigenlijk niet dat het koningspaar wordt aangeslagen. Volgens premier Rutte bekleedt de koning een bijzondere rol in Nederland en is het een hoop administratief gedoe om de wet aan te passen.

Groene Draeck

De Tweede Kamer heeft vandaag ook besloten dat er een second opinion moet komen naar de gestegen onderhoudskosten van de Groene Draeck. VVD-Kamerlid Van der Burg wil weten wat een reële prijs voor het onderhoud van het schip van prinses Beatrix is.

Verder werd een motie aangenomen waarin wordt opgeroepen om Paleis Noordeinde en Paleis Huis ten Bosch open te stellen voor publiek.

PvdA-Kamerlid Recourt vindt dat de beveiliging van de panden en het bewaken van de privacy niet rechtvaardigen dat sommige paleizen vrijwel altijd voor het publiek gesloten blijven. De Kamer wil dat het kabinet uitzoekt welke delen van de paleizen opengesteld kunnen worden en wanneer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl