NOS Nieuws

Plasterk wil Zondagswet intact laten

Minister Plasterk is niet van plan om de Zondagswet af te schaffen. Een ruime Kamermeerderheid onder leiding van D66 en VVD vroeg drie jaar geleden de wet in te trekken en het aan gemeenten over te laten de zondagsrust te regelen.

In de Zondagswet staat onder meer dat er op zondag voor 13.00 uur geen evenementen mogen worden gehouden. Wel kan de burgemeester ontheffing verlenen. Ook mag er op zondag in de buurt van kerken geen onnodig lawaai worden gemaakt.

Weinig problemen

Plasterk heeft onderzoek laten doen naar het functioneren van de wet en hij trekt daaruit de conclusie dat er in de praktijk weinig problemen zijn. "Hoewel de Zondagswet in de praktijk weinig wordt toegepast, heeft de wet voor sommige bevolkingsgroepen nog wel een belangrijke symbolische waarde", schrijft hij aan de Kamer.

Plasterk benadrukt dat er onder burgemeesters ook geen breed draagvlak is om de wet in te trekken.

Beperkt in plaats van verbreed

Volgens de minister komt uit het onderzoek ook naar voren dat bepaalde gemeenten na afschaffing van de wet mogelijk zelf regels gaan stellen die verder gaan dan de huidige wet. Het gaat dan bijvoorbeeld om beperking van sport en ontspanning op zondag.

"Daarmee zou de vrijetijdsbesteding van burgers in sommige gemeenten juist kunnen worden ingeperkt in plaats van verbreed", schrijft Plasterk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl