Het kantoor van de MIVD in Den Haag
NOS Nieuws

Staat verliest beroep afluisteren door AIVD/MIVD

De Staat heeft ook in hoger beroep de rechtszaak verloren over het afluisteren door de AIVD en MIVD van telefoongesprekken waar een advocaat aan meedoet.

Het afluisteren van een gesprek met een advocaat is toegestaan als die advocaat zelf doelwit is van een onderzoek of gebeld wordt door iemand die door de diensten in de gaten wordt gehouden. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens stelt daar wel voorwaarden aan. Zo moet een onafhankelijk orgaan erop toezien dat het afluisteren van dit soort gesprekken rechtmatig is.

De rechtbank in Den Haag bepaalde in juli dat dat in Nederland niet het geval is, onder meer omdat zo'n onafhankelijk orgaan ontbreekt. De rechtbank gaf de Staat zes maanden de tijd om dat toezicht te regelen. Ook verbood rechtbank om informatie die uit dit soort gesprekken naar voren was gekomen aan het Openbaar Ministerie door te geven.

Het kabinet bestrijdt dat de diensten onrechtmatig hebben gehandeld en vindt ook dat de termijn van zes maanden om een onafhankelijk orgaan op te tuigen te kort is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl