NOS Nieuws

Beieren boos op Oostenrijk na nieuwe vluchtelingenchaos

Duitse grensplaats Passau overspoeld

De Duitse grensplaats Passau is opnieuw overspoeld met duizenden vluchtelingen. Gisteravond staken in een keer meer dan 2000 mensen de grens tussen Oostenrijk en Duitsland over, nadat ze aan de Oostenrijkse kant waren gedropt. In totaal kwamen gisteren zo'n 8000 vluchtelingen aan in Passau.

Oostenrijkse touringcars hadden de groep van 2000 vluchtelingen aan het einde van de middag afgezet in Kollerschlag, zo'n anderhalve kilometer voor de Duitse grens. Daarna liepen ze door bossen en weilanden naar Duitsland. Ze zijn vervolgens met bussen naar Passau en het stadje Ruhstorf gebracht.

De Duitse politie spreekt van chaotische toestanden. Gezien de enorme aantallen was het niet mogelijk om iedereen goed op te vangen. Lokale politici klagen dat Oostenrijk de komst van de vluchtelingen niet had aangekondigd. De toch al volle opvangcentra puilden daardoor uit.

Zo kan en mag je niet met elkaar omgaan.

Horst Seehofer, minister-president van Beieren

De burgemeester van het Duitse grensdorp Wegscheid vindt dat Oostenrijk schaamteloos handelt. "De Oostenrijkers weten heel goed dat we zulke aantallen niet aankunnen", zegt hij. "Het zit me tot hier." Ook de Beierse minister van Binnenlandse Zaken vindt de gang van zaken onverantwoord.

Premier Seehofer van Beieren eist dat bondskanselier Merkel haar Oostenrijkse collega tot de orde roept. "Zo kan en mag je niet met elkaar omgaan", zegt hij.

Gisteravond zijn twee extra treinen ingezet om vluchtelingen van Passau naar opvangcentra elders in Duitsland te brengen. Morgen worden in Passau opnieuw 34 bussen met vluchtelingen verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl