NOS Nieuws

De Bijenkorf schaft jeugdloon gedeeltelijk af

Jongeren vanaf 18 jaar die bij De Bijenkorf werken krijgen voortaan evenveel betaald als werknemers van 23 jaar en ouder. Jongeren van 15 tot en met 17 blijven wel minder verdienen. De Bijenkorf heeft dat in de nieuwe cao met de bonden afgesproken. Het is het eerste bedrijf in de detailhandel dat het jeugdloon gedeeltelijk afschaft.

De FNV, die onder de noemer Young & United actie voert voor afschaffing van het minimumjeugdloon, is blij met het akkoord. "Jongeren worden straks niet meer afgescheept met het jeugdloon", zegt Niels Suijker van de FNV. "Een 18-jarige die hetzelfde werk doet als een 23-jarige is een volwaardige werknemer en heeft dus recht op hetzelfde loon."

In ruil voor de gedeeltelijke afschaffing van het jeugdloon wordt de toeslag voor werken op zondag verlaagd. Werknemers kregen dubbel betaald voor werken op zondag. Dat wordt anderhalf keer het gewone loon.

1 op de 10 werknemers van De Bijenkorf is jonger dan 23. Het wettelijke minimumjeugdloon geldt voor jongeren van 15 tot en met 22 jaar. Voor iemand van 15 is het 2,90 euro per uur, voor een 18-jarige 4,40 euro en voor een 21-jarige 7,01 euro. Voor mensen van 23 en ouder is het minimumloon 9,67 euro per uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl