Middelbare schoolklas
NOS Nieuws

Meer hulp bij schoolkeuze op scholenvergelijkingssite

Hoeveel aandacht wordt er op een school besteed aan hulp bij dyslexie? Hoeveel uren gymnastiek krijgen kinderen? En wat vinden andere mensen van de opleiding? Dit zijn vragen waar veel ouders mee zitten als ze een basis- of middelbare school voor hun kind uitzoeken.

Staatssecretaris Dekker vindt dat die informatie nu te versnipperd op internet staat. Hij laat daarom de vergelijkingssite Scholenopdekaart.nl uitbreiden. Volgens hem is er grote vraag naar bij ouders. "Te veel informatie is moeilijk vindbaar, gebrekkig gepresenteerd of weinig relevant. De zoektocht van ouders en leerlingen naar nuttige informatie eindigt nog te vaak in onbeantwoorde vragen."

Dekker wil meer transparantie over schoolprestaties

Op Scholenopdekaart.nl is nu onder meer te zien hoe een school presteert, hoeveel leerlingen blijven zitten en hoe het oordeel is van de inspectie, maar die site wordt dus completer. Volgens de staatssecretaris moet alle informatie over 1 à 2 jaar beschikbaar zijn.

Onderbouwd

Ouderorganisatie Ouders & Onderwijs onderschrijft het belang van grotere transparantie. Directeur Peter Hulsen: "Het helpt leerlingen en ouders bij het kiezen van de juiste school en stelt ze in staat om onderbouwd met de school het gesprek aan te gaan over de kwaliteit van het onderwijs en bijvoorbeeld het sociale klimaat op school."

Dekker denkt dat de kwaliteit van het onderwijs toeneemt als scholen open zijn over de keuzes die ze maken. "Leraren en directeuren worden zo uitgedaagd om goed te motiveren waarom ze iets doen."

Sfeer

Toch is de database van gegevens niet het enige waar ouders zich op moeten baseren bij de schoolkeuze, benadrukken schooldirecteuren.

Directeur Eelco Janssen van een basisschool in Zoetermeer vindt het belangrijk dat ouders ook langskomen om de sfeer te proeven. "Tijdens mijn kennismakingsgesprekken heb ik geen geheimen. Ik vertel dan openlijk over onze resultaten en wat wij doen. Hoe meer informatie ouders hebben, hoe beter het is."

'Hoe meer informatie ouders hebben, hoe beter'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl