Stroom vluchtelingen naar Nederland daalt opnieuw
Het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt is opnieuw afgenomen. Staatssecretaris Dijkhoff heeft bekendgemaakt dat de afgelopen week 1600 mensen asiel hebben gevraagd in ons land.
De week daarvoor lag dat cijfer op 2200 en de week daarvoor op 2500.
Het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt varieert van week tot week. Dijkhoff heeft geen echte verklaring voor de daling. De druk op de azc's en noodopvanglocaties blijft volgens hem onverminderd hoog.
Vooral de doorstroming is een probleem. Per week stromen maar 500 asielzoekers met een verblijfsvergunning door naar een reguliere woning.
Het CBS meldde vorige week dat er in september een recordaantal van 8400 asielzoekers naar Nederland is gekomen. De daling die zich in oktober heeft ingezet, kan erop duiden dat het hoogtepunt voorbij is, maar zeker is dit niet en de instroom is dus nog altijd erg hoog.
Het aantal vluchtelingen dat in Griekenland aankomt blijft juist toenemen. Op de Griekse eilanden kwamen vorige week zo'n 48.000 vluchtelingen aan vanuit Turkije, het hoogste aantal in een week in 2015. Ook de landen op de zuidwestelijke Balkan zien steeds meer vluchtelingen de grenzen passeren.
Die mensen vragen bijna allemaal aan in andere Europese landen. Vorige week stuurde Dijkhoff een brief aan asielzoekers in Nederland. Op die manier wil hij de hoge verwachtingen die veel vluchtelingen over de opvang in Nederland hebben, bijstellen.
Kort daarna werd bekend dat Syrische vluchtelingen elkaar op Facebook steeds vaker het advies geven om niet naar Nederland te gaan. Volgens een asielzoeker uit Syrië is het imago van Nederland verslechterd door de discussie over de versobering van de opvang van vluchtelingen.