De vlag bij Buitenboys hangt halfstok voor Nieuwenhuizen, in december 2012
NOS Nieuws

Levenslange schorsingen voor dood grensrechter

Vier mannen die verantwoordelijk zijn voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in 2012 mogen de rest van hun leven niet meer voetballen bij een club die is aangesloten bij de KNVB. De tuchtcommissie van de voetbalbond heeft hen voor het leven geschorst. Een vijfde voetballer heeft een schorsing gekregen van vijf jaar.

Nieuwenhuizen werd in december 2012 in elkaar geslagen na een wedstrijd tussen Buitenboys B3 en Nieuw Sloten B1 in Almere. Een dag later overleed hij aan zijn verwondingen.

Tragisch

Omdat de KNVB het incident zeer serieus neemt, heeft de tuchtcommissie de voetballers berecht als volwassenen, ook al waren ze destijds nog minderjarig. Ze kunnen nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

"Dit tragische incident is voor altijd onderdeel van de geschiedenis van het Nederlandse voetbal", zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. "We hopen dat de uitspraak van de tuchtcommissie iets kan bijdragen aan het verwerkingsproces van de nabestaanden en van de betrokken verenigingen en hun leden. Laten we er allemaal aan blijven werken dat zoiets tragisch nooit meer voorkomt in het voetbal."

Celstraf

De vijf voetballers zijn eerder strafrechtelijk vervolgd. Ze kregen tot twee jaar jeugddetentie. De vader van een van hen kreeg een gevangenisstraf van zes jaar.

De tuchtcommissie van de KNVB heeft met zijn uitspraak gewacht tot de strafrechtelijke procedure was afgerond. Dat gebeurde in april, toen de Hoge Raad uitspraak deed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl