Heerenveen-voorzitter Jelko van der Wiel maakt zijn terugtreden bekend
NOS Voetbal

Heerenveen-preses Van der Wiel stapt op

Jelko van der der Wiel is opgestapt als voorzitter van sc Heerenveen. Eind vorig maand sijpelde het nieuws al naar buiten dat hij ontslagen zou zijn, maar het lijdend voorwerp zelf zei van niets te weten. Nu is alsnog de kogel door de kerk bij de Friese club, waar het op het bestuurlijke vlak al enige tijd onrustig is en de preses danig onder vuur lag.

Eerder deze maand vertrok voorzitter Anne Hettinga van het stichtingsbestuur al omdat hij werd bedreigd door een deel van de Friese aanhang. Vorige week stapte hoofdtrainer Dwight Lodeweges op vanwege de tegenvallende sportieve resultaten. Sindsdien neemt Heerenveen-icoon Foppe de Haan de honneurs waar bij het eerste elftal.

'Geen respect, vertrouwen en transparantie'

Van der Wiel liet maandagochtend tijdens een speciaal belegde persconferentie weten met pijn in het hart afscheid te nemen. "En met een heel dubbel gevoel, maar in het belang van sc Heerenveen. Helaas hebben de bestuurlijke machten en krachten gedurende de afgelopen maanden het mij onmogelijk gemaakt om normaal te kunnen functioneren."

Hij zei zeer teleurgesteld te zijn in een aantal mensen binnen sc Heerenveen, mensen die in zijn ogen het clubbelang niet voorop stelden. "Indien er geen respect, vertrouwen en transparantie bestaat, gaat iedere bestuursvorm mislukken." Hij liet die constatering wel vergezeld gaan van het advies de huidige bestuursvorm "kritisch en grondig te onderzoeken".

Sinds zijn aantreden eind 2013 is de dagelijkse leiding bij Heerenveen in handen van een zogenaamd 'one tier board', waarvan Van der Wiel de voorzitter is. Daarboven zit een stichtingsbestuur, waarin alle geledingen van de club (ook sponsoren en supporters) vertegenwoordigd zijn.

Woord van dank

Ondanks alles had hij toch ook genoten tijdens de periode dat hij de voorzittershamer hanteerde bij "de mooiste club die er bestaat", met name de eerst negen maanden. Een bijzonder woord van dank was er voor "de heren Foppe de Haan en Riemer van der Velde, die in deze moeilijke tijd oprecht geprobeerd hebben om de ontstane situatie te keren en de rust binnen de club terug te laten komen. Helaas is dit niet gelukt."

''Laten we hopen dat er weer een frisse wind gaat waaien door sc Heerenveen en dat de absoluut noodzakelijke rust op bestuurlijk niveau weer terug mag keren", zei Van der Wiel, die vervolgens nog een uitsmijter in petto had. "Voor wat betreft sc Heerenveen: wat bûgje kin, sil nea brekke!'' (vertaald: "Wat kan buigen, zal nooit breken.")

Heerenveen is op weg om schoon schip te maken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl