Politiemannen in Pakistan zoeken tussen de wrakstukken van een huis
NOS NieuwsAangepast

Meer dan 260 doden door aardbeving in Pakistan en Afghanistan

Pakistan en Afghanistan zijn getroffen door een zware aardbeving, waarbij volgens de laatste berichten zeker 260 doden zijn gevallen. In Pakistan zijn 228 doden geteld en in Afghanistan 33.

Er zijn meer dan 1200 gewonden. Het aantal slachtoffers zal vrijwel zeker nog verder oplopen als alle communicatie met afgelegen gebieden is hersteld en als reddingswerkers bij daglicht een beter beeld krijgen van de verwoestingen en schade.

Het epicentrum lag in de Afghaanse provincie Badakhshan, in het uiterste noordoosten van Afghanistan. De beving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter is ook in China en Tadzjikistan gevoeld.

Afghanistan

In Afghanistan kostte de beving onder meer het leven aan twaalf leerlingen van een meisjesschool. Zij raakten bekneld of werden onder de voet gelopen toen er paniek uitbrak. Dertig medeleerlingen moesten voor behandeling naar het ziekenhuis.

In de hoofdstad Kabul trilde de aarde bijna een minuut en viel de stroom uit. Het telefoonverkeer in grote delen van Afghanistan is ontregeld.

In Pakistan vielen de meeste doden in de provincie Khyber Pakhtun. Ook in de hoofdstad Islamabad leidde de aardbeving tot paniek. Mensen vluchtten de straat op, sommigen reciteerden verzen uit de Koran.

Militairen hebben opdracht gekregen om naar getroffen gebieden te gaan om hulp te verlenen. De Pakistaanse regering zegt dat hulp uit het buitenland niet nodig is.

Een Pakistaans slachtoffer van de beving wordt behandeld

De beving werd ook in de Indiase hoofdstad New Delhi gevoeld. Ook hier vluchtten mensen naar buiten om naschokken op parkeerplaatsen en in parken af te wachten.

In het Indiase deel van Kasjmir zijn gebouwen en bruggen beschadigd.

Een gewonde wordt een ziekenhuis in Noord-Pakistan binnengebracht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl