NOS Nieuws

Tienduizenden hartinfarcten en beroertes te voorkomen

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Door bewerkte voedingsmiddelen minder zout te maken of te vervangen door zoutarme alternatieven kunnen de komende jaren tienduizenden hartinfarcten en beroertes worden voorkomen. Dat stelt RIVM-wetenschapper Marieke Hendriksen in haar promotieonderzoek.

Als de producenten de hoeveelheid zout in hun voedingsmiddelen halveren, krijgen Nederlanders volgens Hendriksen bijna 40 procent minder zout binnen. Dat zou de komende twintig jaar bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes schelen.

Soortgelijke cijfers heeft Hendriksen over alternatieve, zoutarme voedingsmiddelen. Als Nederlanders hun huidige eten laten staan en vervangen door die alternatieven, scheelt dat eveneens tienduizenden hartinfarcten en beroertes.

Tienduizenden hartinfarcten en beroertes te voorkomen

Het is voor het eerst dat is uitgerekend welke winst voor de volksgezondheid een verlaging van de zoutconsumptie oplevert. Wel is al veel langer bekend dat veel zout kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Van al het zout dat Nederlanders binnenkrijgen, komt 80 procent uit bewerkte voedingsmiddelen. De rest voegen ze zelf toe bij het koken. Alleen al uit bewerkte voedingsmiddelen krijgen Nederlanders gemiddeld meer zout binnen dan de aanbevolen maximale hoeveelheid van zes gram per dag.

Urine

Het onderzoek van Hendriksen gaat over de periode 2006-2010. In 2006 en 2010 is van respectievelijk 317 en 342 inwoners van Doetinchem 24 uur lang urine verzameld. Daaruit werd de dagelijkse inname van zout berekend. In 2006 was die 8,7 gram per dag en in 2010 8,5 gram.

Die daling was niet significant. In de onderzoeksperiode was dus nog geen effect te merken van maatregelen van de voedingsproducenten om het zoutgehalte in hun producten te verlagen.

Eetpatronen

Hendriksen en Matthijs van den Berg, hoofd van de afdeling preventie en voeding van het RIVM, zijn nu weer bezig met het inzamelen van urine van inwoners van Doetinchem. "Ik kan nog niet zeggen of de zoutconsumptie inmiddels wel is gedaald", zegt Van den Berg. "Er is de laatste tijd wel het een en ander gebeurd in de voedingsmiddelenindustrie. Maar dat is zeker niet voldoende om het zoutgebruik op zes gram per dag te krijgen."

Om Hendriksens scenario's werkelijkheid te laten worden, is een grote inspanning van de industrie nodig. Maar ook consumenten zouden hun eetpatronen flink moeten aanpassen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl