Jimmy Morales
NOS Nieuws

Tv-komiek nieuwe president Guatemala

Tv-komiek en acteur Jimmy Morales heeft de tweede ronde gewonnen van de presidentsverkiezingen in Guatemala en is daardoor de nieuwe president van het Midden-Amerikaanse land. Na het tellen van ruim 90 procent van de stemmen staat de kandidaat van de nationalistische FCN-partij op 69 procent.

Daarmee ligt hij ruim voor op zijn tegenstander, Sandra Torres, de ex-vrouw van oud-president Alvaro Colom. Zij staat op 27 procent. Torres heeft haar verlies toegegeven. "We erkennen de zege van Jimmy Morales en wensen hem succes", zei Torres. "Guatemala heeft serieuze problemen, maar het volk heeft een keuze gemaakt en die moeten we respecteren."

Corruptie

De 46-jarige Morales presenteerde zich tijdens de campagne als de anti-establishment-kandidaat die de corruptie zal aanpakken. Vorige maand trad president Otto Pérez Molina af na beschuldigingen van corruptie.

Het corruptieschandaal rond de president, en zijn vice-president, kwam in april aan het licht. Sindsdien zijn er straatprotesten geweest in Guatemala die pas ophielden toen Molina aftrad.

Geen ervaring

Op de golf van volkswoede kon de politiek onervaren Morales komen bovendrijven en de presidentsverkiezingen winnen. "Als president heb ik een mandaat gekregen, en dat mandaat van het Guatemalteekse volk luidt om de corruptie te bestrijden die ons in de greep houdt", zei hij in zijn overwinningsspeech.

Ondanks zijn grote zege zal Morales het niet gemakkelijk krijgen om te regeren. Zijn FCN-partij haalde slechts elf van de 158 zetels in het Congres. Tijdens de campagne moest Morales geregeld uitleggen dat zijn partij niet te nauwe banden heeft met het leger. Het leger speelde een kwalijke rol tijdens de burgeroorlog in Guatemala, die duurde van 1960 tot 1996.

Zes pagina's

Morales' verkiezingsprogramma bestond uit slechts zes pagina's. Daarin stonden enkele opmerkelijke voorstellen, zoals gratis smartphones voor kinderen en een verplicht gps-volgsysteem voor leraren om te controleren of zij daadwerkelijk voor de klas verschijnen.

Een politieke analist verklaarde het succes van Morales vooral uit de woede over het politieke establishment van het land. "Hij heeft geen programma en geen team. Maar de onvrede is zo groot dat dat allemaal niet meer uitmaakte voor de gemiddelde kiezer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl