Roger Federer
NOS Sport

Roger Federer, meer dan alleen tennis

Zo vaak geeft Roger Federer geen diepte-interviews. Maar als hij het doet, dan neemt hij er ook uitgebreid de tijd voor.

Deze week sprak hij, tijdens een speciaal persmoment voor de Nederlandse media in Zürich, onder anderen over Sepp Blatter, Rafael Nadal, Jean-Paul Boëtius en geluk in het dubbelspel. Een overzicht.

Federer, meer dan alleen tennis

Je zou het haast vergeten, maar eind 2013 zat Roger Federer in een diep dal. De prestaties vielen al twee seizoenen tegen en tijdens de World Tour Finals sloeg de twijfel toe.

Hij besloot niet te stoppen, maar een aantal aanpassingen aan te brengen in zijn werkwijze. Met resultaat, want in 2015 was hij weer de 'oude Federer': een mooie en dominante tennisser in de absolute top.

Dit seizoen beleeft zijn grote concurrent Rafael Nadal een donkere periode. Komt Nadal ook weer terug op zijn oude niveau?

Federer over Nadal: hij komt terug

In februari doet Roger Federer voor de tiende keer mee aan het ABN Amro-toernooi in Rotterdam. Een van de redenen daarvoor is zijn goede contact met toernooidirecteur Richard Krajicek. Ooit speelden ze tegen elkaar.

Federer over Krajicek: ik hield van zijn spel

Als tennisser is Federer nooit een dubbelspecialist geweest, privé is dat anders. Ruim zes jaar geleden veranderde het leven van Federer en zijn vrouw Mirka toen ze een tweeling kregen: Myla Rose en Charlene Riva. In 2014 werd een tweede tweeling (de jongetjes Lenny en Leo) geboren.

Hoe moeilijk is het om steeds weer weg van huis te zijn voor trainingen, toernooien en andere verplichtingen?

Federer over z'n kinderen: ze willen soms niet dat ik wegga

Moeder, manager, supporter. Mirka Federer speelt een cruciale rol in de carrière van haar man. Iedereen kent het beeld van haar op de tribune, ingespannen kijkend naar de verrichtingen van haar man. Emotioneel, soms zelfs iets te.

Maar weinig mensen weten dat ze vroeger zelf een veelbelovend tennisster was. Ze brak haar eigen carrière al vroeg af, maar niet alleen omdat ze een relatie kreeg met Roger.

Federer over z'n vrouw: een hele goede tennisster

Federer is een sportfanaat, met een grote voorliefde voor voetbal. Als het even kan, volgt hij zijn favoriete club FC Basel. Laat daar nu sinds dit seizoen een Nederlander onder contract staan: Jean Paul Boëtius. Heeft de oud-Feyenoorder al een beetje indruk op Federer kunnen maken?

Federer kent Boëtius: groot fan van FC Basel

En dan is de link snel gelegd met één van de hoofdpersonen in de voetbalwereld de laatste jaren: FIFA-voorzitter en Sepp Blatter, ook een Zwitser. Hoe denkt Federer over zijn landgenoot?

Federer over Blatter: is hij Zwitser?

De reportage

En tot slot: de uitgebreide reportage over Federer naar aanleiding van het gesprek in Zurich. Wanneer de Zwitser volgend jaar acte de presence geeft in Rotterdam is de NOS er ook weer bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl