Een celdeur wordt geopend in de Penitentiaire Inrichting Esserheem in Veenhuizen
NOS Nieuws

Slachtoffer te laat geïnformeerd over vrije dader

In 61 gevallen hebben slachtoffers van zware misdrijven en nabestaanden vorig jaar te laat gehoord dat de dader uit de gevangenis kwam. Dat blijkt uit cijfers van het Informatiepunt Detentieverloop, dat slachtoffers moet informeren als een dader vrijkomt, ontsnapt of verlof krijgt.

Om te voorkomen dat nabestaanden en slachtoffers de dader onverwacht tegenkomen, krijgen zij een melding. Dat gebeurt alleen bij zware misdrijven als verkrachting, moord en ander ernstig geweld.

Uit de cijfers blijkt dat er vorig jaar 61 keer te laat is gemeld, minder dan een week van tevoren, op een totaal van 3385 meldingen. In 2013 gebeurde dat 75 keer op 3767 meldingen. Toen ging het negen keer om een tbs'er. De cijfers worden bijgehouden sinds 2012. In dat eerste jaar waren er nog 265 te late meldingen op een totaal van 5226.

Heel nijpend

De cijfers zijn opgevraagd door advocaat Sébas Diekstra nadat een cliënte van hem te laat bericht kreeg over het verlof van één van haar ontvoerders. "Wij werden pas geïnformeerd nadat de dader al een weekend met verlof was geweest. Dat vond ik toch wel heel nijpend", aldus Diekstra.

Volgens een woordvoerder van het OM zijn de late meldingen voor een groot gedeelte te wijten aan de instellingen. Die zouden te laat doorgeven dat daders vrijkomen. Diekstra laakt deze uitleg: "Justitie moet de communicatie verbeteren. Het gaat om heel zware misdrijven. Als je de slachtoffers hiervan niet tijdig kunt informeren is er echt wat mis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl