Een oude elektrische stoel uit Texas
NOS Nieuws

Terdoodveroordeelde VS wil elektrische stoel

Een Amerikaanse terdoodveroordeelde uit de staat Florida heeft gevraagd of hij met de elektrische stoel geëxecuteerd mag worden. Wayne Doty wil zo snel mogelijk dood en niet wachten tot problemen met dodelijke injecties zijn opgelost.

Doty, die al vastzat voor een gewapende overval, kreeg de doodstraf omdat hij in 2011 een andere gevangene ombracht. In zijn aanvraag om te worden geëlektrocuteerd zegt hij dat hij rust wil voor zichzelf en de familie van zijn slachtoffer.

"Op deze manier kan de staat Florida zijn plicht nakomen om mijn doodstraf vlot uit te voeren. Dat zal de nabestaanden rust brengen en mij spirituele vrijheid", schrijft Doty in zijn aanvraag.

Old Sparky

In Florida mogen terdoodveroordeelden sinds 2000 kiezen of ze een dodelijke injectie of de elektrische stoel willen voor hun executie. Sinds 2000 hebben alle gevangenen gekozen voor een dodelijke injectie. Doty is de eerste die kiest voor Old Sparky, zoals de stoel cynisch wordt genoemd.

De afgelopen jaren waren er veel problemen met de dodelijke cocktail die gebruikt wordt voor executies. Omdat fabrikanten niet meer willen dat hun medicijnen voor executies worden gebruikt, moeten staten met de doodstraf improviseren met andere middelen. Dat is al meerdere keren fout gegaan.

Vuurpeloton, elektrocutie of vergassing

Verschillende staten hebben de executies opgeschort zolang er geen goed alternatief beschikbaar is. Andere staten hebben besloten ouderwetse methoden van executie weer in te voeren, zoals het vuurpeloton, elektrocutie of vergassing.

Overigens is het gebruik van de elektrische stoel ook niet zonder risico: de huidige wet werd aangenomen nadat het masker van een terdoodveroordeelde in brand was gevlogen en een ander was begonnen te bloeden tijdens een executie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl