Team Stressless presenteert zich
NOS Schaatsen

Blokhuijsen en Swings willen goud en zilver op WK allround

Na ruim driekwartier knokken op de racefiets kwamen Jan Blokhuijsen en Bart Swings deze zomer boven op de klim naar Little Cottonwood, vlakbij Salt Lake City. In de ranglijst allertijden staan alleen een paar professionele renners voor hen. Het was voor het schaatsduo dé bevestiging dat zij elkaar naar een hoger niveau stuwen.

"Als ik stuk zat nam hij over en andersom. We hebben geknokt tot het einde", zegt Blokhuijsen over de zware klim in Noord-Amerika. "Ja, het was een mooie training. Maar zo trainen we eigenlijk altijd. Als één van ons erdoorheen zit pakt de ander het op", aldus Swings.

Die man wil altijd keihard trainen

Jan Blokhuijsen over Bart Swings

Blokhuijsen nieuw bij Stressless

De Belg Swings werd vrijdag in Lemmer voor het derde seizoen achtereen gepresenteerd als schaatser van Team Stressless. Blokhuijsen is nieuw in de ploeg onder leiding van Desly Hill. "Na een slecht seizoen ben ik hier op basis van vertrouwen ingestapt. Het is heel fijn werken met een groep die alles deelt. In deze setting hoop ik dit seizoen terug te keren op het niveau van het olympisch seizoen", zegt Blokhuijsen.

Een team met veel verschillende kwaliteiten. Bijvoorbeeld op het gebied van materiaal. Daar kon Blokhuijsen in het verleden altijd veel aan veranderen en sleutelen. Inmiddels heeft hij dat afgeleerd. "Mijn ploeggenoot Daniel Greig weet daar heel veel van en heeft mij erg geholpen. Maar ik ben nu terug op de oude setting. En daar ga ik nu niet meer aankomen."

Dat de zilveren medaillewinnaar op de 5.000 meter in Sotsji op de terugweg is heeft hij deels aan Swings te danken. "Die man wil altijd keihard trainen. Na vorig jaar was het voor mij lastig opstarten, maar hij heeft mij enorm getriggerd om er weer vol voor te gaan."

Het liefst worden we één en twee op de WK allround. Dan vechten we daar wel uit wie het uiteindelijk wint, maar dat zou ultiem zijn

Bart Swings

Uitkijken naar iemand als Blokhuijsen

Ook andersom wordt de samenwerking als zeer positief ervaren. "Ik heb altijd uitgekeken naar het moment dat ik met iemand als Kramer, Pedersen of Blokhuijsen mag samenwerken. Schaatsers waar ik technisch veel van kan leren. En Jan is dan misschien degene die als persoon nog het beste bij mij past. Dus daar ben ik heel erg blij mee", zegt Swings.

Coach Hill zoekt trainingsvormen waarin de twee elkaar uit kunnen dagen. "In een wedstrijdvorm halen ze meer uit de training en hebben ze zichzelf ook verbaasd. Ze staan er goed voor. Blokhuijsen is nog niet waar hij kan en moet zijn, maar we gaan de goede kant op."

En welke kant dat dan op moet weet Swings wel. "Het liefst worden we één en twee op de WK allround. Dan vechten we daar wel uit wie het uiteindelijk wint, maar dat zou ultiem zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl