NOS Sport

Zonderland: ik heb bijna twee maanden verloren

Zonderland: ik kan de wedstrijd van mijn leven turnen

De voorbereiding van Epke Zonderland op de WK turnen was verre van ideaal. Eind augustus liep hij na een val van de rekstok een lichte hersenschudding op. Hij lag er weken uit. Toch gaat hij komende week in Glasgow voor zijn derde wereldtitel op rij.

De Fries had na zijn val de ernst van de situatie aanvankelijk niet door. Hij dacht er misschien een weekje zoet mee te zijn. "Later kwam pas het besef hoeveel last ik ervan zou hebben. Het duurde een paar weken voor ik überhaupt weer een beetje aan de bak kon in de turnhal."

"Ik had er echt naar uitgekeken om een mooi traject te gaan doen. Ik had er vier maanden voor uitgetrokken. Achteraf gezien heb ik misschien wel bijna twee maanden verloren. En ook nog op een vrij laat moment. Dus dat is verre van ideaal. Ik heb mijn ideale plan behoorlijk moeten bijstellen."

Geen kopzorgen

Zonderland komt maandag voor het eerst in Glasgow in actie bij de kwalificaties. Kopzorgen heeft hij niet meer, hij voelt zich fris. "Gisteren heb ik een goede test gehad. Ik heb eigenlijk de wedstrijd nagebootst op de podiumtraining. Qua tijd, intensiteit en spanning. Natuurlijk reageer je daar dan wel een beetje op, maar nu ben ik weer fris."

De olympisch kampioen durft niet te zeggen op hoeveel procent van zijn kunnen hij nu zit. Maar hij klinkt wel zelfverzekerd: "Als ik het zo voel, kan ik de wedstrijd van mijn leven turnen. Het zit er echt wel in. Alleen, je moet je training erop aanpassen en er rekening mee houden dat je fysiek iets minder bent. Maar ik heb echt het gevoel dat als ik mijn oefening lekker doorkom, ik gewoon heel strak kan turnen."

Teambelang

Zonderland gaat dan ook voor zijn derde wereldtitel op rij op de rekstok. En een plek op het podium in de toestelfinale is ook meteen goed voor een olympisch startbewijs. Maar Zonderland denkt ook aan het teambelang. De Nederlandse mannen denken er stiekem aan om zich als team via de landenwedstrijd voor Rio de Janeiro te plaatsen. Daarvoor is een plek bij de eerste acht nodig.

"In de kwalificatie moet ik gewoon een goede score neerzetten. Voor mezelf en voor het team. Als ik daar een oefening doe met drie vluchtelementen in plaats van vier, wat mijn max is, is dat voldoende om een goede score neer te zetten. Pas na die wedstrijd ga ik een keer kijken naar mijn eigen toernooi."

Goede kans

Zonderland heeft in ieder geval goede hoop op een teamresultaat: "Bij de podiumtraining is 95 procent van alle oefeningen van het team gelukt, zonder val. Dat is supergoed en dat is ook ons doel, om richting de 100 te gaan. Ik denk dat we dan een goede kans maken. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl