Bosbranden dwingen Indonesië tot ingrijpen
Indonesië is op zoek naar mogelijkheden om duizenden kinderen en ouderen te evacueren. De afgelopen weken zijn tien mensen om het leven gekomen door de luchtverontreiniging, die het gevolg is van de maandenlange bosbranden op Sumatra en Kalimantan. De gezondheid van mensen gaat achteruit en de druk op de Indonesische overheid om in te grijpen neemt toe.
Volgens Oost-Azië correspondent Michel Maas is de concentratie van roetdeeltjes bijna tien keer zo hoog als is toegestaan. De angst bestaat dat er veel meer slachtoffers vallen wanneer mensen in de probleemgebieden blijven wonen.
De Indonesische overheid kan niet miljoenen mensen evacueren. Ze maakt daarom plannen om het meest kwetsbare deel van de bevolking in het rampgebied in veiligheid te brengen. Er worden mogelijk bussen ingezet en zo nodig ook marineschepen en veerboten.
Ook worden er opvanglocaties opgericht op relatief veilige locaties. In het gebied waar de luchtkwaliteit slecht is, worden tenten neergezet waar de rook niet makkelijk in doordringt.
Uitzichtloos
Volgens Maas is de Indonesische overheid eigenlijk al te laat met ingrijpen. De situatie is volgens hem dan ook uitzichtloos. Het blijft de komende tijd droog en het blussen heeft weinig effect. Intussen blijft de rook zich over Zuidoost-Azië uitspreiden.
Buurlanden van Indonesië hebben veel last van de bosbranden. Door de luchtverontreiniging werden eerder al scholen in Maleisië en Singapore gesloten. Openbare evenementen werden afgezegd en mensen werd aangeraden om thuis te werken.
De branden ontstaan doordat bossen in brand worden gestoken om er landbouwgrond van te maken.