Studenten en ouders vertrekken van de school nadat een man mensen aanviel met een zwaard
NOS Nieuws

'Tot hij iemand neerstak, dachten we dat het een grap was'

"Toen we zagen dat er een leraar neergestoken werd, renden we weg", zegt de 14-jarige scholier Leith. Net als veel andere scholieren dacht hij dat de gemaskerde man die door een Zweeds schoolgebouw liep een grap uithaalde. De ernst werd pas duidelijk, toen hij instak op leraren en leerlingen. Twee mensen vonden daarbij de dood.

"Een van mijn vrienden ging nog naar hem toe om met hem op de foto te gaan", zegt Leith. Toen ze zagen dat de man op de leerkracht instak, maakten ze zich uit de voeten en verstopten ze zich.

"Hij had een masker op. Was gekleed in het zwart", zegt Edona, die op dat moment in de les zat op de Zweedse school. Ze vertelt hoe de man door anderen beschreven werd. "Hij had blauwe ogen, maar ik denk dat hij contactlenzen droeg. Rond zijn ogen was het zwart."

Paniek

Ook zij dacht eerst dat het om een grap ging. "Tot een groep studenten begon te huilen en leerkrachten gewond raakten, samen met andere studenten." Toen de gemaskerde man voorbij het klaslokaal liep waar ze zat, kwam de angst los. "We begonnen te huilen en raakten in paniek."

Ooggetuigen: wij zijn allemaal in shock

De man wist drie mensen neer te steken, voor de politie hem doodschoot. Hij ging systematisch te werk, zegt een politiewoordvoerder. "We konden aan de bloedsporen zien hoe hij van lokaal naar lokaal liep. Daar klopte hij op de deur, en als een leerling opendeed, werd die direct gestoken met een scherp voorwerp."

Dat gebeurde bij twee klaslokalen, zegt hij. Een van de leerlingen die werden neergestoken, is overleden. De ander is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

De politie heeft verschillende huizen doorzocht en meerdere mensen gehoord. Daaruit is niet gebleken dat er sprake zou zijn van een tweede dader. Dat was iets waar veel leerlingen zich zorgen om maakten, onder wie de 14-jarige Leith. "Je weet het niet. Het kan niet alleen hem zijn. Er kunnen er nog meer zijn die naar de school komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl