De WK turnen in Glasgow
NOS Sport

WK turnen: de route naar Rio loopt via Glasgow

De WK turnen, van 23 oktober tot en met 1 november in Glasgow, laten zich het best omschrijven als een olympisch kwalificatietoernooi. Want meer nog dan om de gouden WK-medailles gaat het in Schotland om het vergaren van tickets naar Rio de Janeiro.

De weg naar de Olympische Spelen verloopt voor het kleine turnland Nederland traditioneel vol hobbels. Vooral de Nederlandse mannen willen af van het Calimero-complex. 'Rio through the front door' heet hun torenhoge ambitie. Maar blijft het bij een mooie droom, of wordt het realiteit?

Voordeur naar Rio

De voordeur naar Rio zwaait voor de Oranjemannen open als zij zich in de landenwedstrijd bij de beste acht van de wereld turnen. In dat geval mag Nederland met een team van vijf turners naar de Spelen, uniek voor een land dat het altijd moest hebben van eenlingen. Het zelfvertrouwen dat bondscoach Mitch Fenner zijn team meegeeft, lijkt grenzeloos. Opmerkelijk, want tot voor kort leek top-8 een ‘mission impossible’.

Tijdens de WK in het Chinese Nanning eindigde Oranje vorig jaar bijvoorbeeld nog als achttiende. Er waren verzachtende omstandigheden, dat zeker. Zo ontbrak Bart Deurloo, de beste allrounder van de ploeg, door blessureleed. Nederland liep daardoor een flink aantal punten mis. Boudewijn de Vries startte wel, maar was allesbehalve fit.

Op de WK in Nanning won Epke Zonderland goud

Kopzorgen

In Glasgow kan Fenner over al zijn grote namen beschikken. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. De hersenschudding van Epke Zonderland leidde vorige maand tot kopzorgen. De Flying Dutchman werd tijdens zijn trainingen gekweld door aanhoudende hoofdpijn, die hem het vliegen over de rekstok onmogelijk maakte.

Een hoofdpijn ook waarvan niemand kon voorspellen wanneer die zou verdwijnen. Het herstel kwam precies op tijd. Dus is Zonderland op de WK het boegbeeld van de ploeg. Al zal de wedstrijd moeten uitwijzen tot welk niveau hij in staat is op het hoogrek.

Afgaand op de klassementen van de WK van vorig jaar zal Oranje, weliswaar met een sterkere ploeg, ruim tien punten hoger moeten scoren om zich bij de top-8 te voegen. De selectie heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om de moeilijkheid van de oefeningen te verhogen. Een eerste test verliep hoopgevend: tijdens een oefeninterland tegen België en Italië turnde Oranje zich met bijna 347 punten virtueel in de top-8.

Maar een oefeninterland is geen WK, waar jury’s zich voor het oog van de mondiale turnwereld minder coulant tonen. En de concurrenten hebben ook niet stilgezeten. Het grote LCD-scherm in de SSE Hydro Arena zal na twee lange kwalificatiedagen tonen of de progressie van Fenners mannen voldoende is geweest. De bondscoach zelf laat geen mogelijkheid onbenut om te benadrukken dat de voordeur binnen handbereik is. Al weet hij dat het olympische huis van Rio ook nog een zij- en een achterdeur heeft…

Vrouwen mikken op Test Event

Het missen van de top-8 in Glasgow betekent niet automatisch het einde van de olympische droom. De nummers negen tot en met zestien mogen komend voorjaar tijdens het Test Event in Rio strijden om de vier resterende landentickets.

Zal die route voor de Nederlandse mannen wellicht aanvoelen als een herkansing, de vrouwen zetten vol in op deze omweg naar de Spelen. Bondscoach Gerben Wiersma heeft het benchmarken tot kunst verheven en dat leert hem: top-8 is voor de dames niet realistisch. Terwijl zij er in 2014 dichterbij leken dan de mannen. Nederland werd tiende in Nanning.

Wiersma mist in Glasgow een aantal steunpilaren in zijn ploeg. Routinier Céline van Gerner blesseerde zich onlangs aan de hamstring. Voor haar is het verstandiger de tijd te nemen voor een goed herstel, zodat ze in april tijdens het Test Event volledig inzetbaar is. Datzelfde geldt voor Noël van Klaveren, die een half jaar geleden een operatie aan de enkel onderging.

Niettemin is Wiersma positief over de ontwikkeling van de vrouwenploeg. De bondscoach richtte zich aanvankelijk op de Spelen van 2020 in Tokio, maar heeft inmiddels gezien dat zijn mix van oud (Lieke en Sanne Wevers, Van Gerner) en jong (de in Glasgow debuterende Tisha Volleman en Mara Titarsolej) genoeg kwaliteit heeft om Rio tot doel te bestempelen.

Lieke Wevers, die vier medailles won op de Europese Spelen, en Gerben Wiersma

Individuele kansen

Zijn de WK-medailles in Glasgow dan helemaal niets waard, met het oog op Rio? Dat zijn ze zeker wel! Want wie in een toestelfinale op het podium belandt, weet zich zeker van een olympisch startbewijs. Epke Zonderland heeft zich weliswaar volledig geconformeerd aan de team-missie met Oranje, een rekstokmedaille zou hem persoonlijk een hoop druk van de schouders nemen.

En wat te denken van Yuri van Gelder, een haast vaste waarde in de ringenfinale. Oké, zijn laatste medaille op een groot toernooi dateert alweer van 2009. Maar áls hij, de 32-jarige Lord of the Rings, in Glasgow nog eenmaal boven zichzelf kan uitstijgen, zou hij een jongensdroom in vervulling zien gaan: de Olympische Spelen. Het toernooi waar hij al sinds 2003 probeert te komen. Tot op heden tevergeefs.

Spoorboekje WK turnen

vrijdag 23 oktoberkwalificaties vrouwensprong, brug, balk, vloer
zaterdag 24 oktoberkwalificaties vrouwensprong, brug, balk, vloerNederlanders vanaf 17.30 uur
zondag 25 oktoberkwalificaties mannenvloer, voltige, ringen, sprong, brug, rekstok
maandag 26 oktoberkwalificaties mannenvloer, voltige, rongen, sprong, brug, rekstokNederlanders vanaf 17.30 uur
dinsdag 27 oktoberlandenfinales vrouwensprong, brug, balk, vloervanaf 19.50 uur
woensdag 28 oktoberlandenfinales mannenvloer, voltige, ringen, sprong, brug, rekstokvanaf 19.00 uur
donderdag 29 oktoberindividuele meerkampfinales vrouwensprong, brug, balk, vloervanaf 19.55 uur
vrijdag 30 oktoberindividuele meerkampfinales mannenvloer, voltige, ringen, sprong, brug, rekstokvanaf 19.05 uur
zaterdag 31 oktobertoestelfinales vloer, voltige, ringen (mannen), sprong, brug (vrouwen)vanaf 14.30 uur
zondag 1 novembertoestelfinalessprong, brug, rekstok (mannen), balk, vloer (vrouwen)vanaf 14.30 uur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl