Jongeren kopen minder alcohol; meer dan helft drinkt wel eens

Er wordt veel minder alcohol aan jongeren verkocht dan een aantal jaren geleden. Sinds het vorige onderzoek, in 2011, daalde het aantal jongeren dat wel eens drank kocht fors. Van de 14- en 15-jarigen kocht nog maar 1 procent alcohol voor zichzelf of anderen. Vier jaar geleden was dat 9 procent. Bij 16- en 17-jarigen daalde dat percentage van 79 naar 10, blijkt uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris Van Rijn.

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren nog wel drinken. Meer dan de helft van de jongeren tussen de 14 en 17 heeft het afgelopen jaar alcohol gedronken.

Jongeren zeggen dat het door de verhoging van de minimumleeftijd naar 18 moeilijker is geworden om aan alcohol te komen. Horecagelegenheden, supermarkten en slijterijen controleren beter op leeftijd.

Ouders

De jongeren die toch aan alcohol wisten te komen, kregen die van hun ouders of van oudere vrienden. In 41 procent van de gevallen waren ouders bereid om de drank voor hun minderjarige kind te kopen.

Van Rijn is blij met het veranderende koopgedrag van de jongeren. Het is voor hem geen verrassing dat toch veel minderjarigen aan drank weten te komen via ouders of vrienden. "Het is een bevestiging dat de sociale normverandering nog niet voltooid is", schrijft hij.

De overheidscampagne NIX18, die ook gericht is op ouders, moet wat hem betreft voortgezet worden.

Minderjarige testkopers

Van Rijn voelt weinig voor het inzetten van minderjarigen als testkopers, om te zien of drankverkopers wel om legitimatie vragen als een koper niet onmiskenbaar 18 jaar of ouder is. Dat gebeurt in Groot-Brittannië, en de Tweede Kamer had Van Rijn gevraagd daar onderzoek naar te doen.

Volgens de staatssecretaris kun je ook met meerderjarige testkopers efficiënt de wet handhaven. Als ze niet overduidelijk boven de 18 zijn, dan moet de verkoper om een legitimatie vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl