De boekjes bevatten to-do lijstjes van Jacob Cats uit zijn tijd als polderaar van Zeeuws-Vlaanderen
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Eeuwenoude boekjes van Jacob Cats gevonden

In een collectie van de Universiteit Leiden zijn niet eerder ontdekte notitieboekjes van Jacob Cats gevonden. Volgens Omroep Zeeland staan in de boekjes persoonlijke notities uit de tijd dat hij in Zeeuws-Vlaanderen polders drooglegde.

De boekjes zijn gevonden in een collectie van Cats die in de 19de eeuw is gedoneerd aan de Universiteit. De conservator van de universitaire bibliotheek ontdekte dat er nog drie mappen waren die nog niet eerder bestudeerd zijn.

Mooi moment voor historicus

Voor neerlandicus Johan Koppenol, hoogleraar oudere letterkunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, was dit "een van de mooie momenten uit het leven van een historicus". Koppenol is bezig aan een biografie over Jacob Cats.

"De boekjes bestaan uit lijstjes waarin Cats opvallend netjes en duidelijk opsomt wat hij allemaal nog moet doen. Naarmate je verder leest wordt het een steeds grotere knoeiboel en zie je aan zijn gekras en aan zijn handschrift dat er problemen zijn ontstaan", zegt Koppenol.

Jacob Cats leefde van 1577 tot 1660 en was dichter, jurist en politicus. Hij studeerde aan de Universiteit Leiden en verhuisde in 1603 naar Middelburg om er een advocatenpraktijk te starten. In 1612 begon Cats in Zeeuws-Vlaanderen met het droogleggen van polders.

Advertentie via Ster.nl