NOS NieuwsAangepast

'We dachten, we gaan die finish niet eens halen'

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

"Na 3000 kilometer zijn we uiteindelijk drie minuten voor Twente de finish overgegaan. Ongelooflijk", zegt Mark Hupkens, de teamleider van het Solar Team uit Delft. Het is de zesde keer dat het Nuon Solar Team van de TU Delft de World Solar Challenge heeft gewonnen. Om half elf lokale tijd passeerde de Nuna 8 de finishlijn in Adelaide.

De race was dit jaar ongemeen spannend. De Red One van Twente reed drie dagen lang op kop, maar werd gisteren aan het eind van de dag ingehaald. De manoeuvre was strategisch slim: op het laatste stuk van de route is er veel meer verkeer op de weg dan in de outback. Daardoor wordt het moeilijker om elkaar nog in te halen.

Delft wint

Het was geen gemakkelijk slotstuk voor het team uit Delft. "Drie dagen lang hingen we achter Twente. We zagen ze rijden. Uiteindelijk was het nu of nooit en we gingen erlangs", vertelt Hupkens.

"We moesten onze auto opladen maar het was gisteravond hartstikke bewolkt. Toen we vanochtend onze tent opendeden scheen de zon weer niet. We werden erg nerveus en dachten, we gaan die finish niet eens halen met zo'n lege accu. Het was dan ook geweldig toen onderweg het zonnetje toch ineens ging schijnen en we als eerste over de finish in Adelaide kwamen."

Het team uit Twente finishte met een achterstand van maar iets meer dan drie minuten. Het is voor het eerst dat de winnaar en nummer twee zo dicht op elkaar eindigden.

De World Solar Challenge geldt als het WK voor zonne-auto’s. De race over 3000 kilometer voert van Darwin naar Adelaide, dwars door de Australische outback. De teams kamperen onderweg in de wildernis.

Het derde Nederlandse team, het Solar Team Eindhoven, moet nog finishen. Hun gezinsauto Stella Lux doet mee in de Cruiser Class, waar het niet om snelheid alleen draait.

Het team ligt nu op de tweede plek, maar rijdt het hele traject met een extra passagier aan boord. Dankzij de bonuspunten die dat oplevert, gaat het team in de tussenstand aan de leiding.

  • ANP
    Het Nuon Solar Team van de TU Delft viert feest nadat de Nuna8 de World Solar Challenge heeft gewonnen
  • AFP
    Nuon Solar Team uit Delft
  • EPA
    De Cruiser Class uit Eindhoven
  • EPA
    De Red One uit Twente
  • AFP
    De Tokai Challenger uit Japan
  • AFP
    De Aurum uit Michigan, VS
  • AFP
    De Punch Powertrain uit België
  • AFP
    De Arctan uit Californië, VS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl