Beelden van een Turkse tv-zender waarop Israëlische militairen te zien zijn aan boord van een van de schepen van het konvooi
NOS Nieuws

Oud-premier Barak in VS aangeklaagd voor aanval op Gaza-konvooi

De Israëlische oud-premier Ehud Barak moet zich mogelijk voor de Californische rechter verantwoorden voor de aanval op een hulpkonvooi in 2010. Israël hield toen een scheepskonvooi met hulpgoederen voor Gaza met geweld tegen, waardoor negen mensen omkwamen. Barak was destijds minister van Defensie.

De zaak is aangespannen door een groep internationale mensenrechtenadvocaten. Zij zeggen dit te doen namens nabestaanden van een 19-jarige Amerikaanse jongen die bij de aanval in 2010 om het leven kwam. Volgens de advocaten is de jongen vijf keer beschoten, waaronder een keer van dichtbij door zijn hoofd.

Geweld

In 2010 wilde een konvooi van zes Turkse schepen een Israëlische blokkade doorbreken door hulpgoederen te brengen naar Gaza. Israëlische commando's enterden de schepen in internationale wateren en openden naar eigen zeggen het vuur toen activisten hen te lijf gingen met messen en ijzeren staven. Negen activisten kwamen daarbij om het leven, onder wie de 19-jarige Amerikaan van Turkse afkomst. Ook raakten tientallen activisten en negen Israëlische militairen gewond.

In 2013 bood Israël excuses aan voor de fouten bij de aanval. Volgens de mensenrechtenadvocaten heeft Barak meerdere keren duidelijk gemaakt dat hij verantwoordelijk is. Ditzelfde team van juristen probeert al langer de aanval op het konvooi aanhangig te maken bij het International Strafhof in Den Haag. Tot nu toe zonder resultaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl