Capitol Hill in Washington D.C., waar het Amerikaanse Congres zit
NOS Nieuws

Investeerder geeft fortuin voor belastinghervorming VS

De invloedrijke Amerikaanse investeerder Carl Icahn stopt 150 miljoen dollar in een speciale politieke organisatie om belastinghervormingen af te dwingen in het Congres. Via zo'n 'super-PAC'-organisatie is het mogelijk om veel geld te doneren aan een politiek doel.

Volgens Icahn moet het Congres vaart maken met het doorvoeren van belastinghervormingen. Die moeten voorkomen dat buitenlandse bedrijven zich om fiscale redenen elders in de wereld vestigen, meldt zakenzender CNBC.

Half biljoen dollar

De investeerder stelt dat al meer dan vijftig bedrijven de laatste paar jaar de VS hebben verlaten. Die zouden samen een marktwaarde hebben van een half biljoen dollar. Volgens Icahn is de Amerikaanse belastingdienst daardoor honderden miljoenen dollars misgelopen en zijn er veel banen verloren gegaan.

Icahn zal met het geld vooral tv-spotjes gaan maken waarin wordt gesteld dat er veel te weinig gebeurt in Washington om de belastingen te hervormen. De spotjes kunnen ook gericht zijn tegen individuele politici die in de ogen van Icahn steken laten vallen.

Het Amerikaanse Congres, bestaande uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, krijgt veel kritiek op de manier waarop het wetten afhandelt. Onderlinge onenigheid leidt voortdurend tot vertraging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl