NOS Nieuws

Wat we volgens Google het liefst fotograferen

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

We schieten graag plaatjes van Parijs, en niet katten maar juist honden zijn op foto's mateloos populair. Dit blijkt uit een overzicht dat Google online heeft gezet.

De fotodienst Google Photos heeft vijf maanden na zijn lancering meer dan 100 miljoen actieve gebruikers. Dat vond de internetgigant een mooi moment om terug te kijken. Het bedrijf heeft op een rijtje gezet waarvan gebruikers de afgelopen maanden veel foto's hebben gemaakt, wat voor dingen populair zijn en waar ze het meest naar zochten. Een overzicht.

  • Josh Liba - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-nd
    Kattenfoto's het populairst? Nee. Volgens Google maken gebruikers meer foto's van honden
  • Jonathan Pincas - Flickr / Creative Commons 2.0 by
    We maken natuurlijk veel foto's van mensen. Maar we zijn ook liefhebbers van eten, want die categorie komt daarna
  • ilovebutter - Flickr / Creative Commons 2.0 by
    Bruiloften staan op nummer een als het gaat om veel gefotografeerde gebeurtenissen. En bergen in de top-10 in de categorie 'dingen'
  • Jiuguang Wang
    Parijs, volgens velen de stad van de liefde, zetten mensen het liefst op de foto. Dit soort luchten zijn trouwens ook populair, ze staat in de top-10 van dingen
  • RebeccaVC1 - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nd
    "Aaah, wat lief." Mensen blijken heel graag te zoeken naar babyfoto's

Supercomputer

Google Photos wordt 'aangedreven' door een supercomputer, die alle geüploade foto's automatisch scant. Met behulp van kunstmatige intelligentie zet het systeem de inhoud van alle foto's om naar normale taal. Daardoor weet Google dus zo veel over onze foto's.

Aan dat systeem zit ook een zoekmachine gekoppeld. Het simpel intikken van het woord 'baby' is voldoende om alle babyfoto's die je ooit hebt gemaakt (of van jou zijn gemaakt) terug te vinden. Daarnaast moedigt het bedrijf gebruikers aan om hun hele foto-archief online op te slaan; je mag onbeperkt foto's opslaan.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Gepersonaliseerde advertenties

Dit systeem werkt mooi, maar het zorgt ook voor kritische blikken bij privacyvoorvechters. Google heeft namelijk de mogelijkheid om alles wat je op via Google-diensten doet, te gebruiken voor advertentie-doeleinden, zo is te lezen in de privacyvoorwaarden.

Dat doet het bedrijf bijvoorbeeld bij Gmail. Google scant automatisch (je mailtjes worden dus niet door Google-medewerkers gelezen) de inhoud van je e-mails en zet daar gepersonaliseerde advertenties bij. Bij Google Photos is dat niet het geval, benadrukt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl