De Amerikaanse koffieketen mocht van het ministerie van Financiën jarenlang royalty's voor een recept voor het roosteren van koffie overmaken aan een brievenbusfirma in Engeland
NOS Nieuws

Kabinet verbaasd over EC-uitspraak Starbucks

Het kabinet zegt verbaasd te zijn over het oordeel van de Europese Commissie dat Starbucks van Nederland staatssteun heeft gekregen. "Het kabinet zal het besluit bestuderen en binnen enkele weken de Tweede Kamer informeren over de vervolgstappen", reageert het ministerie van Financiën in een persbericht.

Volgens het ministerie zijn de geldende internationale belastingregels toegepast.

In beroep

Ondernemersorganisatie VNO-NCW steunt het kabinet hierin: "Het lijkt erop dat de Europese Commissie hiermee afwijkt van de internationale spelregels van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling." VNO-NCW hoopt dat het kabinet tegen de uitspraak in beroep gaat bij het Europese Hof.

In totaal gaat het volgens de Europese Commissie om 20 tot 30 miljoen euro onterecht belastingvoordeel dat Nederland sinds 2009 aan het bedrijf heeft gegeven. Dat geld moet Nederland direct van Starbucks terugvorderen. De Deense eurocommissaris van Mededinging Margrethe Vestager legt Nederland geen boete op.

Brievenbusfirma

Nederland ontkent niet dat er belastingafspraken zijn gemaakt met het Amerikaanse bedrijf. De Amerikaanse koffieketen mocht van het ministerie van Financiën jarenlang royalty's voor een recept voor het roosteren van koffie overmaken aan een door Starbucks opgezette brievenbusfirma in Engeland.

Die jaarlijkse royalty's waren bijna net zo hoog als de winst in Nederland. De royalty's werden voor de fiscus van de winst afgetrokken, waardoor Starbucks jarenlang nauwelijks belasting betaalde in Nederland.

Vertrouwen

Het ministerie blijft erbij dat dit een logische procedure is: "De Belastingdienst int belastingen over winst die Starbucks Manufacturing in Nederland maakt met het branden van koffiebonen. Omdat de intellectuele eigendomsrechten van Starbucks niet in Nederland zitten, worden de royalty’s voor het gebruik daarvan ook niet in Nederland belast."

Staatssecretaris Wiebes van Financiën sprak eerder zijn vertrouwen uit in het grondige onderzoek van Commissie, maar zei er ook op te vertrouwen dat het oordeel zou zijn dat Nederland niets verkeerds doet.

Gisteren reageerden PvdA, SP en GroenLinks al op het bericht van de NOS dat het oordeel van de Europese Commissie negatief zou zijn. Zij vinden het onacceptabel dat de Belastingdienst heeft meegewerkt aan belastingontwijking. "Het kabinet staat behoorlijk in zijn hemd", zegt SP-Kamerlid Merkies.

Vestigingsklimaat

De VVD laat vandaag weten de uitspraak te gaan bestuderen. Kamerlid Nepperus: "Als de afspraak fout is, is 'ie fout. Maar laten we niet doen of alle afspraken met de Belastingdienst fout zijn. Ze zijn van belang voor het vestigingsklimaat en dus voor banen. Alle landen maken ze."

De ChristenUnie wil van staatssecretaris Wiebes weten hoe hij na deze uitspraak aankijkt tegen andere belastingdeals tussen Nederland en multinationals en hoe hij het geld bij Starbucks gaat terugvorderen. Kamerlid Schouten: "Dit is een gevoelige tik op de vingers van het kabinet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl