In Purmerend werd een raadsvergadering over de komst van asielzoekers voortijdig beëindigd
NOS Nieuws

Lokale politici hangen bedreiging niet aan de grote klok

  • Marc Hamer

    Verslaggever

  • Marc Hamer

    Verslaggever

Lokale politici die worden bedreigd naar aanleiding van de toestroom van asielzoekers, hangen dat niet aan de grote klok. Hoewel de persoonlijke impact vaak groot is, treden gemeenteraadsleden, wethouders en burgemeesters er meestal niet over naar buiten. Ook doen ze niet altijd aangifte.

"Ik denk dat men geen olie op het vuur wil gooien", zegt de voorzitter van de Wethoudersvereniging, Arne Weverling. "Het is een lastig debat en daarin willen ze de verstandigste zijn."

De Wethoudersvereniging heeft 26 meldingen van bedreiging van leden gehad. In ieder geval twee bestuurders hebben politiebeveiliging gekregen. Ook bij de NOS meldden zich lokale politici die zijn bedreigd naar aanleiding van de discussie rond het vluchtelingenprobleem.

Landverrader

De enige die zijn verhaal wilde doen tegen de NOS was D66-raadslid in Duiven Hans Egtberts. "Ach, ik ben niet zo snel van m'n stuk te brengen", bagatelliseert hij aanvankelijk de telefoontjes die hij enkele weken geleden kreeg. "Ze noemden me een landverrader en ze wisten wel waar ik woonde. Dat voelt als een bedreiging, dat is een bedreiging." Egtberts erkent dat de telefoontjes zeker impact hadden, maar hij deed geen aangifte bij de politie.

Raadslid Hans Egtberts

Egtberts kreeg de telefoontjes nadat hij een motie had ingediend waarin het college werd opgeroepen om te onderzoeken of er plekken konden worden gevonden voor huisvesting voor statushouders. "Vlak nadat ik die motie had ingediend, kwamen de telefoontjes. Anoniem natuurlijk. En dan vraag je je toch af: wanneer vliegt er een steen door m'n raam."

Egtberts is een van de weinige raadsleden die voor de microfoon zijn verhaal wilden doen. "Ik twijfelde toen u belde: moet ik dit wel naar buiten brengen?" En dat zeggen meer politici. Ze zijn bang dat het de discussie vertroebelt. Egtberts vond het toch belangrijk om het verhaal te vertellen. "Ik blijf mijn werk als raadslid gewoon doen. Vol passie!"

Keulen

Hoe onbewogen Egtberts ook mag klinken, hij heeft ook zijn moeilijke momenten. Bijvoorbeeld toen hij hoorde over de burgemeesterskandidaat in Keulen die was neergestoken. "Dan denk je toch onmiddellijk, dat kan mij ook gebeuren."

En er komt nog een moeilijk moment aan voor Egtberts. "Mijn vrouw is een stuk emotioneler. Ik heb haar nooit verteld over de bedreigingen. Dat moet ik nu maar snel gaan doen nu ik mijn verhaal aan jullie heb verteld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl