Marine Le Pen staat de pers te woord na afloop van de rechtszitting vanmiddag
NOS Nieuws

Aanklager eist vrijspraak voor Marine Le Pen

De openbaar aanklager in Frankrijk heeft vrijspraak geëist voor Marine Le Pen voor een omstreden uitspraak over moslims. In 2010 vergeleek de leider van het Front National islamitische straatpredikanten met de nazi-bezetters.

"Zij maken zich duidelijk schuldig aan bezetting", zei Le Pen destijds in Lyon. "Ze houden de buurten in hun macht en stellen religieuze wetten in. Er zijn geen tanks, er zijn geen soldaten, maar toch is het een vorm van bezetting. Dat onderdrukt de mensen hier."

Volgens het Openbaar Ministerie was die opmerking schokkend, maar had die niet tot doel om een hele bevolkingsgroep te beledigen.

Le Pen woonde een deel van de rechtszitting bij. Ze herhaalde bij aankomst en vertrek dat ze zichzelf onschuldig acht. Volgens haar is het een poging om een "politica die miljoenen kiezers vertegenwoordigt, de mond te snoeren, om te voorkomen dat die essentiële onderwerpen aansnijdt".

Nieuwe klacht

De zaak tegen Le Pen is al een paar keer aangehouden. De rechters schoven de zaak in december nog terzijde, maar anti-racismegroepen dienden een nieuwe klacht in. Daarna werd de zaak toch weer heropend.

De rechtbank doet op 15 december uitspraak.

Jean-Marie Le Pen, de vader van Marine, heeft in het verleden een reeks antisemitische en controversiële uitspraken gedaan. Zijn dochter heeft daar altijd afstand van genomen. In augustus werd de oprichter van het Front National uit de partij gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl