Een Starbucks-vestiging langs de A12 bij De Meern
NOS Nieuws

'Er zal jarenlang over Starbucks-staatssteun geprocedeerd worden'

De gevolgen voor Nederland van de volgens Brussel verboden staatssteun aan Starbucks zullen voorlopig beperkt blijven. Dat zegt Henk Willem Smits, journalist en schrijver van het boek Het Belastingparadijs. "Er zal jaren over geprocedeerd worden bij het Europese Hof. Maar als het hof de Europese Commissie gelijk geeft, dan gaat de Nederlandse fiscus het heel druk krijgen."

De Europese Commissie vindt dat Nederland al jaren belastingvoordeel geeft aan Starbucks. Volgens de Europees commissaris van Mededinging is dat verboden staatssteun, melden bronnen aan de NOS. Het gaat om een bedrag van 20 tot 30 miljoen euro. Dat geld moet Nederland bij Starbucks terugvorderen.

De fiscus zal dan wel wat uitzendkrachten moeten oproepen, denk ik.

Journalist en schrijver Henk Willem Smits

Veel andere internationale bedrijven hebben soortgelijke afspraken met de Belastingdienst, legt Smits uit. "Die afspraken zullen allemaal opnieuw bekeken moeten worden. Want als deze constructie van Starbucks niet mag, dan geldt dat voor alle multinationals die ook dat soort afspraken hebben. De fiscus zal dan wel wat uitzendkrachten moeten oproepen, denk ik."

Andere experts zeggen dat de gevolgen nog wel afhangen van hoe breed de Europese Commissie dit trekt. Als alleen deze specifieke constructie van Starbucks wordt afgekeurd kan het meevallen.

Een van de argumenten om multinationals belastingvoordeel te gunnen, is dat die bedrijven dan eerder geneigd zijn om zich in Nederland te vestigen. Als dat voordeel wegvalt, zouden bedrijven wegtrekken en dat kost banen.

"Maar dat is vooral een Haags argument", zegt Smits. "Het is de vraag of dat echt zo is, want er spelen ook andere dingen mee. Denk aan een goed opgeleide beroepsbevolking en een goede infrastructuur."

Berekening

Hij denkt dat de Europese Commissie aan de tientallen miljoenen euro's komt, door te berekenen hoeveel geld er sinds 2009 via Nederland is weggesluisd door Starbucks via een ingewikkelde constructie. "Daar hebben ze waarschijnlijk 25 procent vennootschapsbelasting over gerekend, het percentage dat iedere MKB'er moet betalen."

Starbucks zal volgens Smits niet failliet gaan als Nederland die 20 tot 30 miljoen moet terugvorderen. "Maar als ze in de toekomst niet meer van deze constructie gebruik kunnen maken, dan kan dat wel oplopen. Natuurlijk is het een strop, maar ik denk dat ze het kunnen hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl