NOS Nieuws

PvdA, SP, GroenLinks: steun Starbucks onacceptabel

De PvdA in de Tweede Kamer noemt het onterecht geven van belastingvoordeel aan Starbucks volstrekt onacceptabel. PvdA-Kamerlid Groot: "Het is voor de PvdA onbestaanbaar als de fiscus aan ontwijking heeft meegewerkt".

GroenLinks wil opheldering van staatssecretaris Wiebes van Financiën. "De deur wagenwijd open voor belasting ontwijkende multinationals zoals Starbucks. Dat is de wereld op z’n kop. Het kan toch niet zo zijn dat de Nederlandse belastingdienst willens en wetens instemt met zo’n goedkope truc van Starbucks", zegt Kamerlid Grashoff.

SP-Kamerlid Merkies vindt dat Wiebes heel wat heeft uit te leggen, omdat hij altijd heeft gezegd dat de afspraak met Starbucks prima door de beugel kon. "Het heeft er alle schijn van dat Nederland een oogje dichtknijpt bij het ontwijken van belasting door het internationale grootbedrijf".

Nederland heeft sinds 2009 voor miljoenen belastingvoordeel gegeven aan Starbucks. Volgens Europees commissaris van Mededinging Margrethe Vestager is dat verboden staatssteun, melden bronnen aan de NOS. Morgen komt de commissie met een definitief oordeel.

"De PvdA zal dat oordeel bestuderen", zegt Groot. "Maar nu al is zeker dat Nederland voorop moet lopen in de strijd tegen belastingontwijking en dat onze regels boven iedere twijfel verheven moeten zijn".

De Tweede Kamer werd op 3 maart na lang aandringen vertrouwelijk door staatssecretaris Wiebes geïnformeerd over de geheime belastingafspraken tussen de overheid en Starbucks. Wiebes stelde steeds dat de afspraken met het bedrijf niet tegen de regels zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl