Nederland krijgt weer naheffing van de EU
Nederland heeft net als vorig jaar een naheffing van Brussel gekregen. Ditmaal moet het kabinet 446,2 miljoen euro bijbetalen, schrijft minister Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer.
Dijsselbloem had er al 612 miljoen euro voor gereserveerd. De naheffing wordt opgelegd omdat het bruto nationaal product hoger uitkomt dan eerder gedacht.
Vorig jaar legde de Europese Commissie Nederland een naheffing van 643 miljoen euro op. Het kabinet reageerde in eerste instantie verbaasd, maar besloot al snel het bedrag gewoon te betalen.
Niet onverwacht
Ditmaal komt de naheffing niet onverwacht. In april waarschuwden de ministers Dijsselbloem en Kamp al voor een naheffing van honderden miljoenen euro's. Het exacte bedrag zou pas in het najaar bekend worden. Uiteindelijk moet Nederland 149 miljoen nabetalen over 2011 en 2012, 160 miljoen over 2013 en 198 miljoen over 2014. In totaal is dat 512 miljoen. Doordat Nederland ook 66 miljoen terugkrijgt, is de netto naheffing 446 miljoen.
Vanwege de problemen die landen vorig jaar hadden met de naheffingen hebben de lidstaten een betalingsregeling met de Europese Commissie afgesproken. Maar de naheffing van Nederland valt onder het grensbedrag, dus het bedrag moet in december al worden overgemaakt.
Minister Dijsselbloem dringt met instemming van de Tweede Kamer al bij de Europese Commissie aan op duidelijkere begrotingsregels zodat aan deze verrassende nacalculaties een eind komt.
Dijsselbloem: "Naar aanleiding van het gebrekkige proces van de nacalculatie van vorig jaar en de gebrekkige communicatie hierover door de Europese Commissie heb ik destijds direct aangedrongen op vereenvoudiging van het Europese begrotingsproces". Dijsselbloem zegt dat daarmee vooruitgang wordt geboekt.